Biyoloji Bilimindeki Gelişmelerin İnsanlığa Katkıları
Günümüz insanı, biyoloji bilimindeki gelişmelerden daha fazla yararlanmaya çalışıyor. Yeniliklerden yararlanmaya çalışıldıkça yeni gelişmelere olanak sağlanıp insanlığa olan katkılar artıyor. Biyoloji bilimindeki gelişmelerin insanlığa katkılarını somut birkaç olayla örnekleyelim:
® ingiliz araştırmacılar, insan spermi ve yumurtasından zararlı genlerin nasıl ayrılabileceğini buldular. Böylece bazı kalıtsal hastalıkların yok edilebileceği planlanıyor. Bu yolla, hastalıklara neden olan genler yumurtanın döllenmesinden önce değiştirilerek yeni nesillere sağlıklı genler aktarılabilecektir.
® Biyologlar, insanların daha önce yaşadıkları bazı olayları hatırlayamamalarının nedenleri üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor. Yapılan çalışmalarla öğrenme ve hatırlamanın artırılması için ne tür ilaçlar gerektiği araştırılıyor. Bir ilaç firmasının gönüllüler üzerinde yaptığı araştırmaların umut verici olduğu bildiriliyor.
® Prof. Walter Gehring (Valter Geğring) ve araştırma ekibi, sirke sineğinin genlerini değiştirerek ömürlerini uzatmayı başardı. Sirke sineği için aldıkları sonucun, diğer canlılar için de geçerli olacağını düşünerek, fare ve tavşanlarla benzer deneyler yapmaya çalışıyorlar.
® 20. yüzyılın başlarında çiçek, verem, veba gibi bazı hastalıklar kitle halinde ölümlere ve sakatlıklara neden oluyordu. Günümüzde ise biyolojik gelişmelerin sağladığı koruyucu sağlık hizmetleriyle bu hastalıklar yok olmak üzeredir. Belki de 21. yüzyılda sadece tarih kitaplarında okunacak birer bilgi olacaktır.
® Gebelik süresi ortalama 20 hafta olan bir keçi yavrusu 17. haftada keçinin rahminden alındı. Bu yavru, hazırlanan yapay rahme konularak üç haftada gelişmesini tamamladı. Bu yapay döl yatağı (rahim) içinde erken doğan (prematüre) bebeklerin yaşatılıp geliştirilmesi çalışmaları sürdürülüyor.
® 1997 yılı sonunda, Rusya “Viroloji ve Biyoteknoloji Bilim Merkezi”, yapay ortamda insan derisi üreterek patent aldı. Buna göre, insandan alınan 1 cm2 lik deri, özel besleyici bir ortam içerisine konuyor. Bu ortamda, on günde yeni deri hücreleri yetişiyor. Yetişen hücre miktarı, insan vücudunda 1 m2 lik deri yüzeyinin tedavi edilebilmesini sağlayacak kadar oluyor. Yetişen hücre kitlesi jel şeklinde vücudun yanmış kısmına sürülüyor. Bu hücreler, sürüldükleri yanık ya da yara bölgesinde hızla çoğalarak o insanın derisi haline dönüşüyor. Böylece, yara ya da yanık izi kalmadan, bozulmuş yer tamamen yeni deriyle kaplanıyor.
Biyolojideki gelişmelerin sağladığı olanaklarla insanların daha sağlıklı olmalarına çalışılıyor. Yan etkileri olmayan ilaçların üretilmesinden, hayvanlardan insanlara doku ve organ nakillerinin yapılabilmesine kadar birçok gelişmeye kapı açılıyor. Bu olaylar gerçekleştirilirken, insanın attığı her adımda aşağıdaki hususlara dikkat etmesi gerekir.
Doğa, canlı ve cansız varlıkların hepsiyle birlikte anlamlı bir bütündür. Bu bütünün sürekliliğinde en çok etkili varlıklar, insan ve diğer canlılardır. Bu nedenle, her insan; kendisine, insanlığa, diğer tüm canlılara ve doğaya, birbirini tamamlayan anlamlı bir bütün olarak bakmalıdır.
Kendi saptadığı, gördüğü ve elde ettiği her bulgu ve biyolojik değeri, insanlığa ve doğaya yararlı olabilecek şekilde değerlendirebilmelidir.
Doğanın dengeli ve yaşanabilir halde kalabilmesi için, çevreye ve canlılara zarar verilmemesi ve çevrenin korunması gerektiğini bilmeli ve ona göre davranmalıdır.
Kaynak: botav.org
Genel Biyoloji
-
Protista Alemi ve Genel Özellikleri
-
Hücrelerdeki farklı ve benzer yapılar
-
Ses Nedir ? Ses Nasıl Oluşur?
-
Kültürü Yapılan Fitoplankton Türleri Nelerdir?
-
Apoptoz: Programlı Hücre Ölümü Nedir?
-
Ribozom ve Protein Sentezi
-
Mikrotübüller ve İplikçikler
-
Hücre Zarları
-
Lipid Çift-Katmanın Keşfi
-
Biyoreaktör
-
Telomerler ve İnsan Telomerinin Kristalik Yapısı
-
Hücre Biyolojisinin Tarihsel Gelişimi
-
Hücre biyolojisi nedir ?
-
Biyolojik Çeşitlilik Nedir ?
-
Sinir Sistemi Yapısında Bulunan Hücre Tipleri ve Özellikleri Nelerdir?