Biyogenez görüşü
Bir canlinin yalniz kendine benzer baska bir canlidan olusabilecegi görüsüdür.
Biyogenez 1862 de Louis Pasteur ’un yaptigi deneylerle kabul edilmistir. Günümüzde de geçerlidir.
Pasteur , yaptigi bir dizi kontrollü deneyle canli , cansizdan olusur görüsünü yikmistir.
Francesco Redi (Françesko Redi) ve Louis Pasteur (Lüi Pastör) adli bilim adamlari Helmont’un aksine kontrollü deneylerle abiyogenez görüsü çürüterek biyogenez görüsnü ortaya atmislardir.
Mikroskobun icadi, canlilarin olusumu ile ilgili görüslerde yeni bir çag açti.gözle görülmeyen mikroorganizmalarin var oldugunun anlasilmasi olaya yeni bir bakis açisi getirdi. Kaynamis saman suyundan canlilarin meydana gelisini, abiogenezciler saman ve suya dayandirirlarken, biyogenezciler, havadaki mikrorganizmalarin sporlarinin samana karismasiyla yeni canlilarin olustugunu savunuyorlardi. Bu duruma açiklik getirmeyi amaçlayan birçok deney yapildi.
Örnegin; et suyunu kaynatip agzini sikica kapattigi bir siseye koyarak bekleten Needham, birkaç gün sonra sisede mikroorganizmalarin meydana geldigini gördü. Bunun ardindan Spallanzani, ayni deneyi tekrarladigindan mikroorganizmalarin olusmadigini gözlemledi. Çünkü deneyince kaynamis et suyunu steril olmasi dakikalarca kaynatilmasi kaplarin kapatma sisteminin çok iyi yapilmasi, kap içine hava girisinin tam olarak engellenmesi gerekiyordu.
Abiyogenezciler bu deneylere, kendiliginden olus için havanin mutlaka gerekli oldugu seklinde itiraz ettiler. Ancak tüm bunlara en iyi yanit Pastör tarafindan geldi. Pastör deneyinde seker katilmis maya mantarlari suyu kullandi.hava gerçekten mikroorganizma sporu içermiyorsa deney ortaminin canli olusturmayacagi sonucuna vardi.
Bu sonuçlari elde ettigi deneylerinde agiz kismi uzun cam borular kullanan Pastör bu cam balonlarin agiz kismini isitip kugu koynu seklinde egdi. Cam balonlari içlerindeki organik madde ile kaynatarak kugu boynu gibi olan açik agiz kisminda su buharinin çikisini izledi. (su buhari cam borda bulunan tüm mikroorganizmali öldürmüstü.) Sonra bu cam balonlar sogumaya birakildi. Kivrik agiz kisminin görevi borudan balona giren havadaki küçük cisimleri ve mikroorganizma sporlarini cam balon içindeki sivi organik maddeye ulasmadan tutmakti. Gerçektende bu sekilde agizlari açik olarak bekletilen cam balondaki organik besin ortamdaki yillarca steril kaldi.
Böylece biyogeneze göre :”Canlilar kendilerinden önce yasayan diger canlilardan olusurlar” görüsü dogruluk kazandi, abiyogenez terk edildi.
Evrim
-
Evrim nedir? Evrim süreci nasıl işler?
-
Atların Evriminde Parmaklar ve Toynak...
-
Mikro evrim nedir
-
Yumuşakçaların evrimi
-
Bitki Evrimi 5/5: Çayır İmparatorluğu
-
Bitki Evrimi 4/5: Çiçeklerin ve Tohumların Öyküsü
-
Evrim düşüncesinin tarihi
-
Bitki Evrimi 3/5: Kömür Çağı
-
Bitki Evrimi 2/5: Ormanların Doğuşu
-
Bitki Evrimi 1/5: Karaya İlk Çıkanlar
-
Mutasyon, Evrimsel Sürecin Hammaddesidir!
-
Evogram Nedir ?
-
Yeni Genetik Kombinasyonların Oluşumu ve Evrimin Türleri Değiştirme Mekanizması
-
Evrim'i Tetikleyen Mekanizmalar Nelerdir?
-
Darwin ve Doğal Seleksiyon