Biyoçeşitliliğin kitlesel yok oluşunu önlemek için Mart 2022, Cenevre BM görüşmelerine başlanıyor
Uzmanlar, Dünya'nın bir kitlesel yok oluş dönemiyle karşı karşıya olmasından korkuyor.
İki yıllık bir pandemi gecikmesinin ardından, 14 Mart 2022 günü başlayacak olan BM biyoçeşitlilik toplantısında plastik kullanımı ve tarımsal kirliliği azaltmak, vahşi alanların üçte birini korumak ve nihayetinde ‘doğayla uyum içinde’ yaşamak için küresel çabalar müzakere edilecek.
Yaklaşık 200 ülke, 2030 yılına kadar %30’luk kilit bir dönüm noktası ile, yüzyılın ortasına kadar doğayı insanlığın yol açtığı yıkımdan korumak için küresel bir çerçeve benimseyecek.
Amaç aynı zamanda; soluduğumuz hava, içtiğimiz su, yediğimiz yemeği veren toprak gibi doğanın sağladığı "hizmetleri" korumak olacak.
Bu yıl Cenevre’de yapılması beklenen toplantı, önemli bir BM biyoçeşitlilik zirvesi için zemin hazırlayacak.
Nature Conservancy'e göre Cenevre toplantısı, birçok gözlemcinin şu anda birbiriyle bağlantılı biyolojik çeşitlilik ve izole olarak çözülemeyecek iklim krizlerini anlamlı bir şekilde ele almak için ve biyoçeşitlilik anlaşmasını güçlendirmek için bir şans olduğu düşünmekte.
Kampanyacılar, yıllardır biyoçeşitlilik kaybını durdurmak için bir anlaşma çağrısında bulundular. Bu tahribatı durdurmak için önceki çabalar yetersiz kaldı ve ülkeler 2010'da belirlenen biyoçeşitlilik hedeflerinin neredeyse çoğunu karşılayamadı.
İklim değişikliğiyle mücadele çabalarının çoğu kez gölgede kalması, yoğun tarım toprağı tüketimi ve su yollarının kirletilmesi, aşırı avlanma, plastikler ve diğer kirleticiler ekosistemleri istila ediyor ve sağlığımızı tehdit etmeye devam ediyor. Artık iklim değişikliği, tüm bu sorunları birleştirerek büyüyen büyük bir tehdit.
Geçen ay, BM'nin Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, dünyadaki tüm türlerin yüzde dokuzunun “yüksek risk altında” yani büyük olasılıkla yok olma olacağı konusunda uyarıda bulundu.
2019’da BM biyoçeşitlilik uzmanları tarafından hazırlanan bir rapor, önümüzdeki on yılda bir milyon türün yok olabileceğini ve dünyanın son yarım milyar yılda altıncı kitlesel yok oluş dönemine girdiğine dair korkularının arttığını söyledi.
Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Hükümetler arası Bilim-Politika Platformu’nun yönetici sekreteri Anne Larigauderie, dünyada var olan türlerin yalnızca yüzde 10’unu bildiğimizi ve bazılarının tanımlanmadan veya bizler tarafından görülmeden kaybolduğunu belirtmiştir.
Çeviren ve Derleyen : Seda Doğan
Kaynak :
-Convention on biological diversity
-Phys.org/Ecology/by Laure Fillon
Ekoloji Haberleri
-
Hailuogou buzul bölgesinde orman nasıl gelişti?
-
Yok edilen ormanlar atmosfere ciddi miktarlarda karbon salıyor
-
İklim değişikliği nedir? Gerçekten basit bir rehber
-
Bu Çalışma Çernobil Kara Kurbağaları Evrimi Ortaya Koyuyor
-
Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali başladı: 53 belgesel!
-
La Nina ne demek?
-
Dünyanın su kaynakları kuruyor
-
4.200 Yıl Önceki Mega Kuraklık, İmparatorlukları Yıktı mı?
-
Biyoçeşitliliğin kitlesel yok oluşunu önlemek için Mart 2022, Cenevre BM görüşmelerine başlanıyor
-
Madran Dağları Neden Önemlidir
-
Nergisler Diyarı Karaburun’daydık
-
Yavaş Şehir Yenipazar’da Ekoturizme Dönük Çalışmalar Sürüyor
-
Kıyı Kuşlarını Kurtarmak... Bir Seferde Bir Yolculuk
-
Yeni organizmanın keşfi, atık su arıtımında ortak sorunu çözebilir.
-
TEMA: Her yıl ortalama 75 milyar ton toprak erozyona uğruyor