BİTKİLERDE SUYUN TAŞINIMI
Topraktan alınan suyun toprak üstü organlarına nasıl ulaştığı özellikle 50- 100 m yukarılara nasıl çıktığı konusunda çeşitli görüşler ileri sürülmüştür. Ancak bu görüşlerin hepsinin birlikte bu işi yaptığı yani suyun bitkide taşınımının çeşitli kuvvetlerin etkisinde olduğu kabul edilmektedir. Bu görüşler:
•1- Vital teori: Trake ve trakeidlerin cansız olmasına rağmen etrafındaki canlı parankima hücrelerinin bunlara destek olduğu ve geçitlerle suyu vakumladığı ileri sürülse de deneysel ispatı yapılamamıştır.
•2- Kök basıncı teorisi: Köklerde oluşan basıncın suyu yukarı doğru itmesi süz konusu ise de bu kuvvetin topraktan 50- 60 cm. yukarı su iletmediği deneyle gösterilmiştir. Eksüdasyonda etkisi bilinir.
3- Kohezyon – gerilim teorisi: Suyun taşınımını en iyi izah eden görüştür. Kohezyon, aynı moleküllerin birbirini çekmesi, Adezyon farklı moleküllerin birbirini çekmesi kuralıdır. Bu iki kuvvetin etkisi sonucu kılcal borular içinde suyun rahatlıkla yükselebildiği kılcal cam boru ve uçtaki gözenekli sünger deneyi ile ispatlanmıştır. Trake ve trakeidleri kılcal borular olarak düşünürsek içlerinde oluşan su iplikçiklerinin stomalara kadar uzandığını ve stomadan buharlaşan (transpirasyon) suyun yerini alttaki su moleküllerinin aldığını gözlemek mümkündür.
Fizyoloji
-
BESLENME FİZYOLOJİSİ
-
BİTKİ FİZYOLOJİSİNİN KONUSU VE DALLARI
-
Kalp
-
BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ VE HORMONLARI
-
Hayvan Fizyolojisi Laboratuvar Kılavuzu
-
Akciğer hacim ve kapasiteleri
-
Solunumda Hava Akışı ve Hacim
-
Kan basıncı ve nabız
-
Kan Basıncı ve tansiyon ölçülmesi ve Kan
-
Elektromiyografi
-
İskelet Kası: Genel Bilgi
-
Kalp Kapakçıkları ve Kalp Sesleri
-
Beynin çalışmadığı durumlarda dahi, kalp nasıl çalışıyor?
-
Elektrokardiyogram ve Kalp Sesleri
-
Stannius Bağları