Bitkiler Su Kaynağını Sesinden Bulabilirler!
Credit: Batı Avustralya Üniversitesi
Batı Avustralya Üniversitesi liderliğindeki araştırmamızda, bitkilerin su bulmak ve sonucunda hayatta kalabilmek için sesleri algılama ve yanıt verme becerisi ile düşündüğümüzden çok daha karmaşık ve gelişmiş duyuları olduğunu bulduk.
Araştırmada “Frekansı bulmak: Bitki kökleri sesleri kullanarak suyun yerini tespit ediyorlar” Oecologia'da yayınlandı, UWA araştırmacıları, bitkilerin köklerini su kaynağına doğru hareket etmesine yardımcı olmak için, boru ya da toprağın içinden geçen suyun ses titreşimlerini algılayabileceğini buldular.
UWA'nın Hayvan Biyolojisi Okulundaki Evrimsel Biyoloji Merkezi'nden lider araştırma görevlisi Dr. Monica Gagliano; suyun bitkinin hayatta kalması için önemli bir ihtiyaç olduğunu ve bitkinin bu ihtiyacı karşılamasında sesin büyük bir rolü olduğunu söylüyor.
“Çalışmamız için model olarak yaygın bahçe bezelye bitkisini (Pisum sativum) kullandık ve bitkiyi, tabanında iki tüp bulunan bir kaba koyduk; köklerinin büyümesi için iki yön seçimi verdik.”
“Ardından bitkiyi bir seri sese; her bir tüpün altını parazit seslere, akan su sesine ve kaydedilmiş akan su sesine maruz bıraktık ve davranışlarını gözlemledik.”
Bilim insanları; bitkilerin su kaynağının neresi olduğunu söyleyebileceğini ve kök sisteminin sadece akan suyun sesinin algılandığı tarafa doğru büyüdüğünü buldular.
“Akan su sesinin ne zaman bir kayıt olduğu ve hoşlanmadığını ve ne zaman gerçek olduğu, bitkinin gerçekten anlayabileceğini görmek şaşırtıcı ve olağandışıydı.”
Dr Gagliano ayrıca, nemin toprakta kolaylıkla mevcut olduğunda, bitkinin akan sese tepki vermediğini söyledi.
Dr Gagliano: “Bundan hareketle, davranışsal kararlar almak için sesin kullanması ile bitkinin karmaşık etkileşimini görmeye başlıyoruz.” diyor.
Araştırma, bitkilerin davranışlarını ve hayatta kalmalarını nasıl etkilediği anlamaya yönelik önemli sonuçlara sahiptir.
Bu durum, ağaç köklerinin kanalizasyon borularının istila etmesinin, bitkilerin suyu 'duyma' özelliğine dayandığını ve çevrelerini algılamasının daha önce düşündüğümüzden çok daha büyük ve çok daha karmaşık olduğunu gösteriyor.
Hayvan dünyasında akustik kirliliğin popülâsyonları nasıl olumsuz etkilediğini anlamak için güçlü bir çağrı yapılmaktadır, ancak şimdi bitkilerin de bu çalışmaların bir parçası olması gerektiğini biliyoruz.
Çeviren: Barış Uçar Bilime Yön Veren Cevaplar
Kaynaklar:
More information: Monica Gagliano et al. Tuned in: plant roots use sound to locate water, Oecologia (2017). DOI: 10.1007/s00442-017-3862-z
Provided by: University of Western Australia
Botanik Haberleri
-
Ankara florası
-
Buğday Ne Zaman Evcilleştirildi? Buğdayın Tarihçesi ve Kökeni
-
Bazı Maya Krallıklarının Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları Vardı
-
Mucize Bitkiler Karayosunları
-
Yeni Endemik Bitki Türüne Prof. Dr. Bayram Göçmen Hocamızın Adı Verildi.
-
Darının Mezopotamya’ya Gelişi 1.000 Yıl Geriye Çekildi
-
Ülkemiz için 3 yeni bitki kaydı daha
-
Ülkemizde yeni bir endemik bitki türü daha keşfedildi . “"Aubrieta necmi-aksoyi Tunçkol, N. Özkan Al-Shehbaz"
-
Türkiye’nin Bazı Kayıp Çiğdem Taksonları
-
Dünyaya merhaba diyen yeni bir bitki türü "Scutellaria topcuoglui" - Muğla Kasidesi
-
Ülkemize Endemik Yeni Bir Bitki Türü Keşfedildi " G. izzet-baysalii"
-
Amazon ormanları son 15 yılın en yüksek ormansızlaştırmasıyla karşı karşıya
-
Aydın Ölmez Çiçeği
-
Ayçiçekleri Neden Doğu’ya Bakar?
-
Yeni Keşfedilen Endemik Bitki Türüne Prof. Dr. Aziz Sancar'ın Adı Verildi.