Bitki Ütüleme veya Fotopresli Hızlı Kurutma Sistemi
Genelde 45 °C ve üzerindeki sicaklik dereceleri kurutmada uygun degildir. Bitkilerde fermantasyona sebep olan renk degisimlerine neden olur. Hizli kurutma ile renkler bozulmadan korunabilir. Bu sirada fermantasyon olayi aktif olmamali, çiçek renkleri zarar görmemelidir. Sicaklik iyi ayarlanmalidir. Örnegin; elektrikli ütü ile yapilacak bir islemde sicaklik seçimi “Sentetik” ayarinda olmalidir. Yani, sentetik kumasi eritmeyecek derecede olmalidir.
Basit yöntem; filtreli kagitlar arasindaki bitkinin ütülenmesidir. Bunun için iki sert lifli kartona ihtiyaç vardir. Iki filtreli kagit arasina bitki yerlestirilmis halde bu sert lifli karton arasina konularak, hafif baski ile ütülenir. Filtreli kagittan çikan nem buharlasir. Daha sonra hepsi bütün olarak ters çevrilerek yeniden ütülenir, 20 dakika sonra bitkinin kuruyup kurumadigi kontrol edilir. Kesinlikle uzun süre fazla isi ile ütülenmemelidir, aksi halde bitki kirisir ve dalgali burusukluklar olusur.
Elektrikli Fotopreste kurutma yöntemi; Bunda dolgu maddesi, iki filtreli kagit levha ve basit bir örgü bez ile kurutma isi yapilir. Fotopreste ayarlanabilir isi basamaklari vardir. Kurutma süresi her bitkinin su içerigine ve presin isisina göre yarim saatten bir saate kadar sürebilir. Kuruyan yüzeyin bombelesmesi yüzünden küçük bitkiler tercih edilir. Basarili ütü metodunda “Ön çalisma” için kalin, öz suyu bol bitkiler kullanila bilinir (Stehli und Brünner, 1981).
Herbaryum Teknikleri
-
HERBARYUM TEKNİKLERİ
-
HERBARYUM VE HARBARYUM TEKNİKLERİ
-
Herbaryum Nedir?
-
Farkli Bitkileri Toplama ve Kurutma Yöntemleri
-
Herbaryum Kurmanın Amaci
-
HERBARYUM ÖRNEKLERİNİN ETİKETLENMESİ
-
HERBARYUM ÖRNEKLERİN KORUNMASI
-
Preslenmesi Zor Bitkilere Buhar İşlemi Uygulanması
-
Preslenmiş Bitkinin Yapıştırılması
-
Bitkilerde Havalandırmalı Presleme Yöntemi
-
Bitki Ütüleme veya Fotopresli Hızlı Kurutma Sistemi
-
Herbaryum Yaparken Familya Düzeyinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar (Yildirim ve Ercis, 1990; Seçmen ve Ark., 1995)
-
HERBARYUMDA BİTKİLERİN PRESLENMESİ
-
Bitki Preslemede Dikkat Edilecek Hususlar
-
HABİTUSU BOZMADAN KURUTMA