Bilim Adamları Yağ Yakmayı Tetikleyen Beyin Sinyalizasyon Molekülünü Buldu !
ScrippsAraştırma Enstitüsü Dr. SupriyaSrinivasan liderliğindeki bir araştırma ekibi, bağırsakta yağ yakmayı tetikleyen bir beyin hormonunu tespit etti.
Önceki çalışmalar, serotoninin (sinir uyarılarının iletilmesinde rol alan bir sinir iletici) yağ kaybına neden olduğunu göstermişti. Ancak kimse tam olarak nasıl yapılacağından emin değildi.
Bu soruyu cevaplamak için Dr. Srinivasan ve araştırma ekibi , Caenorhabditiselegans adlı nematod solucanlarının serotonin ve yağ yakma arasındaki yolun kesilip kesilmeyeceğini görmek için solucanda bazı genleri sildiler.Bir geni birbiri ardına test ederek, o gen olmadan yağ yakma ihtimalini ortadan kaldırmayı umuyorlardı.
Bu silinecek genlerin seçilimi ekibi FLP-7 adlı bir nöropeptit hormonu kodlayan bir gene yönlendirdi.Ekip ilginç bir şekilde FLP-7'nin, 80 yıl önce domuz bağırsaklarına dökülürken kas kasılmalarını tetikleyen bir peptit olarak tanımlandığını buldu.
Araştırmacılar FLP-7'nin doğrudan beyindeki serotonin seviyelerine bağlı olup olmadığını belirlemek için FLP-7'yi floresan kırmızı bir protein ile işaretlediler ve şeffaf olan C. Elegansta gözlemlediler.
Yaptıkları çalışmalar, hormonun serotonin seviyelerinin yükselmesine tepki olarak beyindeki nörondan gerçekten salındığını ortaya koydu.FLP-7 daha sonra dolaşım sisteminde dolaşarak, bağırsakta yağ yakma sürecini başlattı.
*Beynin sinirsel bir devresi, gıda kullanılabilirliği gibi duyu ipuçlarına yanıt olarak serotonin üretir.
*Serotonin üretimi FLP-7 üretimine başlamak için başka nöron setlere sinyalleri verir;
*FLP-7 daha sonra bağırsak hücrelerinde bir reseptörü aktive eder ve bağırsak, yağları enerjiye dönüştürmeye başlar.
Artan serotoninin bir hayvanın besin alımı, hareketi ve üreme davranışları üzerinde geniş bir etkisi olabilirken, FLP-7 seviyelerinin daha da artmasının herhangi bir yan etki göstermediğini bulmuşlardır.
Dr. Srinivasan, "Bu bulgu, genel serotonin düzeylerini manipüle ederken sıklıkla karşılaşılan yan etkilere neden olmaksızın FLP-7 düzeylerinin nasıl düzenlenebileceği konusunda gelecekteki çalışmaları teşvik edebilir" dedi.
Kaynakça:
Lavinia Palamiuc, Tallie Noble, Emily Witham, Harkaranveer Ratanpal, Megan Vaughan, Supriya Srinivasan. A tachykinin-like neuroendocrine signalling axis couples central serotonin action and nutrient sensing with peripheral lipid metabolism. Nature Communications, 2017; 8: 14237 DOI: 10.1038/ncomms14237
Çeviren ve Derleyen: Minenur Kalyoncu
Genetik Haberleri
-
Antik DNA, Yerli Amerikalıların Asya Köklerini Gösteriyor
-
Moleküler Arkeoloji: Eski Genler Bize Ne Anlatıyor?
-
Seri Katil Genleri
-
Antik DNA Çalışması, Nil Vadisi’nin Geçmişini Aydınlatıyor
-
DNA, Arkeolojik Tortularda Binlerce Yıl Nasıl Korunur?
-
Ölümden sonra “Zombi Genler” olarak adlandırılan bazı genlerin aktivitelerinde artış gözlemlendi
-
Antik DNA, Bilinen En Eski Aile Soy Ağacını Ortaya Koydu
-
HEPACAM Geni Nedir?
-
Araştırmalar, DNA'mızın sadece %7'sinin modern insanlara özgü olduğunu gösteriyor.
-
Avrupalılarda Son Birkaç Bin Yılda Genetik Evrim Kanıtları
-
Rastgele DNA dizilerinden antibiyotik direnci
-
DNA Çalışmasına Göre, Mamutları İklim Değişikliği Yok Etti
-
Romano-Ward Sendromu
-
Antik DNA, Bilinmeyen Bir Japon Soyunu Ortaya Çıkardı
-
Tümör Baskılayıcı Genler