Beyindeki Beyaz Madde Nedir?
Beynin beyaz madde yüzeyi serebral korteks arasında veya gri madde altında yer almaktadır. Beyaz madde, gri maddenin nöron hücre gövdelerinden uzanan sinir hücresi aksonlarından oluşmaktadır.
Bu akson lifleri sinir hücreleri arasında bağlantılar oluşturur. Beyaz cevher sinir lifleri, beyin ve omuriliğin farklı bölgelerine serebrum bağlamaya yaramaktadır.
Beyaz madde, nöroglia olarak bilinen sinir dokusu hücreleri ile sarılmış sinir lifleri içermektedir. Oligodendrositler olarak adlandırılan nöroglia, nöronal aksonların etrafını saran bir yalıtım katmanı veya miyelin kılıfı oluşturur. Miyelin kılıfı, lipitlerden ve proteinlerden oluşur ve sinir uyarılarını hızlandırma işlevleridir. Beyindeki beyaz maddenin beyaz görünmesinin nedeni, miyelinli sinir liflerinin yüksek bileşimi sebebiyle gerçekleşmektedir. Bu dokunun gri görünmesini sağlayan serebral korteksin nöronal hücre gövdelerindeki miyelin eksikliğidir.
Beynin subkortikal bölgesinin çoğu, dağılmış gri madde kütleleri olan beyaz maddeden oluşmaktadır. Korteksin altında yer alan gri madde konglomeraları arasında bazal gangliyonlar, kranial sinir çekirdekleri ve kırmızı çekirdek ve substantia nigra gibi orta beyin yapıları bulunmaktadır.
Beyindeki Beyaz Madde Nedir?
Beynin beyaz maddesi, gri madde olarak da bilinen dış korteks tabakasının altında bulunur. Beynin çoğu beyaz maddeden oluşur. Beyaz beyin maddesi, beyaz maddenin sinir aksonlarının etrafına sarılmış miyelin nedeniyle beyaz görünür. Miyelin sinir dürtü iletimini kolaylaştırmaya yardımcı olmaktadır. Beyaz cevher sinir lifleri beyin omuriliğine ve beynin diğer bölgelerine bağlanır. Üç ana tip beyaz cevher sinir lifi izi vardır: komissural lifler, birleşim lifleri ve projeksiyon lifleri. Komissural lifler beynin sol ve sağ hemisferlerinin ilgili bölgelerini bağlamaktadır. Birleşim lifleri beyin bölgelerini aynı yarımkürede birleştirir. Ve projeksiyon lifleri serebral korteksi beyin sapına ve omuriliğe bağlamaktadır.
Beyaz Madde Bozuklukları
Beyaz cevher beyin bozuklukları tipik olarak miyelin kılıfı ile ilgili anormalliklerden kaynaklanmaktadır. Miyelin eksikliği veya kaybı sinir iletimini bozar ve nörolojik sorunlara neden olmaktadır. Multipl skleroz, demans ve lökodistrofiler (beyaz cevherin anormal gelişimi veya tahrip olmasına neden olan genetik bozukluklar) dahil olmak üzere bir dizi hastalık beyaz maddeyi etkileyebilir. Miyelin veya demiyelinizasyonun tahrip edilmesi ayrıca iltihaplanma, kan damarı problemleri, bağışıklık bozuklukları, beslenme yetersizlikleri, inme, zehirler ve bazı ilaçlardan kaynaklanabilir.
Makale kaynağı: Hüseyin Türkmaya ( Facebook)
Kaynak: https://www.verywellhealth.com/what-is-white-matter-in-the-brain-98119
Sağlık Haberleri
-
Maymun çiçeği virüsü
-
Akciğer Kanseri
-
Kleefstra sendromu del(9q34)
-
Subtelomerik mikrodelesyon sendromları
-
Langer-Giedion Sendromu - Trikorinofalangeal sendrom
-
WAGR sendromu
-
Angelman sendromu - del(15q11)
-
Prader Willi sendromu - del(15q11q13)
-
Lowe sendromu
-
Greig sefalopolisindaktili Sendromu
-
Chanarin-Dorfman Sendromu
-
Kardiyometabolik risk nedir?
-
Adrenalin nedir?
-
Endokrin Bozucu Kimyasallar "EBK'ler" Nelerdir?
-
Anjiyotensin nedir?