Başbakanımız Fırtına Deresine Alabalık Bıraktı
Türkiye’nin en büyük biyolojik çeşitlilik popülasyonuna sahip 40 Milli parkından birinde bulunan ve Uluslararası Öneme sahip olan Fırtına Deresine, Kaçkar Dağları Milli Parkına ziyaretleri sırasında Orman ve Su İşleri Bakanlığı/Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan "Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması" projesi kapsamında, 30.000 adet Doğal Kırmızı Benekli Alabalık salımı Sayın Başbakanımızın teşrifiyle gerçekleştirildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı/Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 12. Bölge Müdürlüğü Maçka-Altındere Alabalık Üretme İstasyonunda Fırtına Deresinden alınan doğal Karadeniz Alabalığı anaçlarından üretilen 30.000 adet yavru Karadeniz Alabalığı (Salmo trutta) 26.08.2013 günü Başbakanımız Sn Recep Tayyip ERDOĞAN, Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sn Hayati YAZICI, Rize Milletvekilleri Sn Hasan KARAL ve Sn Nusret BAYRAKTAR, Rize Valisi Sn Nurullah ÇAKIR, Rize Belediye Başkanı Sn. Halil BAKIRCI, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Sn. İsmet CANSARAN, Emniyet Müdürü Sn Hüseyin YENİCE, Ak Parti İl Başkanı Sn Himet AYAR, DKMP 12. Bölge Müdürü Sn Mustafa BULUT ve Bölge Müdür Yardımcısı Sn. Cüneyt ALOĞLU, DSİ Bölge Müdürü Sn. Adil Erdoğan YAŞAROĞLU, Orman Bölge Müdürü Sn. Mustafa GEDİKLİLİ, Karayolları Bölge Müdürü Sn. A. Hulki TUNCER, Rize Belediye Başkanı Yardımcıları Sn. Mustafa ALTAY ve Sn. Osman KARAVİN, Çamlıhemşin Belediye Başkanı Sn. İdris Lütfü MELEK, DKMP Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Sn Gökhan SEYHAN, Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürü Sn.Rıza KAMİL, DSİ Rize Şube Müdürü Sn. Mustafa SELİMOĞLU, Karayolları Rize Şube Müdürü Sn. Ercan ÇİÇEK, Rize Orman İşletme Müdürü Sn. Abdi EKŞİ, Pazar Orman İşletme Müdürü Sn Mustafa KESİCİ, Rize İli Mülki Amirleri, Rize Şube Müdürlüğü teknik personeli ve Ayder sakinlerinin katılımıyla Fırtına Deresine salındı.
Başbakan Erdoğan, “Hayırlı olsun” temennisinde bulunarak doğal alabalık yavrularını elindeki kovadan Fırtına Deresi’ne bırakırken, Organik Alabalık üretiminin orman içi sularımızda başladığını ve bu kapsamda Rize ilimize 110 bin adet doğal (kırmızı benekli)yavru alabalık bırakıldığını, proje kapsamında Türkiye Genelinde ise 3 milyon yavru balığın orman içi sulara bırakıldığını ifade etmiştir. Daha sonra Ayder Yaylasında özel sektör tarafından yapımı tamamlanan Kaçkar Otelin açılışını yapmıştır.
"Doğal Alabalık Yetiştirilmesi, Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması" projesi kapsamında; su ürünleri yönünden iç su kaynaklarımızın rasyonel bir şekilde değerlendirilmesi, zengin bir protein kaynağı olan balığın gıda olarak insanlara daha fazla sunulması, amatör/sportif amaçlı avcılık yapan vatandaşlarımızı daha çok iç sulara çekebilmek amacıyla balıklandırma çalışmaları yapılmaktadır. Projeyle; Ülkemizin doğal (Kırmızı Benekli) alabalık türlerinin üretimi ve üretilen bireyler ile orman içi su kaynaklarındaki tahrip olan alabalık popülasyonlarının optimum düzeye ulaştırılması, sportif balık avcılığının geliştirilmesi ve tabiat turizminin çeşitlendirilmesi planlanmıştır.
Başbakanımız Sn Recep Tayyip ERDOĞAN’a Bakanlığımızın "Doğal Alabalık Yetiştirilmesi, Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi" ne vermiş olduğu destekleri için Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak şükranlarımızı sunarız.
Karadeniz Alası (Salmo trutta) Ülkemizin endemik balık türlerinden birisidir. Anadrom bir balık olan Karadeniz alası denizde cinsi olgunluğa ulaştıktan sonra üremek üzere tatlı sulara girer ve uygun yumurtlama alanlarına yumurta bıraktıktan sonra tekrar denize geri döner. Karadeniz alası diğer birçok salmonidler gibi anadromdur ve neslinin devamını sürdürebilmek için mutlaka tatlısulara girmek zorundadır. Yetişkin Karadeniz alaları nehirlere girdiklerinde yumurtlama alanlarına ulaşabilmek için çok büyük engelleri aşmak zorundadırlar. Oldukça zahmetli bir yolculuktan sonra nehirlerin üst kısımlarındaki yumurtlama alanlarına ulaşan damızlık balıklar, yumurta bıraktıktan sonra tekrar denize geri dönmektedir.
http://www.milliparklar.gov.tr
Hidrobiyoloji Haberleri
-
Atacama Çukurunda Yırtıcı Kabuklu Türleri Keşfedildi
-
Maldivler'in derin deniz mercan resiflerinde yeni bir kız balığı türü keşfedildi.
-
Uçan balıklar nasıl uçar?
-
En hızlı yüzen balık hangisidir?
-
Kitonlar ve KitonTürleri
-
Tarak deniz anaları hakkında bilgi
-
Yeni Bir Biyolüminesan Deniz Salyangozu Türü Keşfedildi
-
Benekli El Balığının Genomu Dizilendi
-
Yeni bir keşiş yengeci türü olan Strawberry Claws ile tanışın
-
Deniz Biyologları Yeni Bir Derin Su Vatozu Türü Keşfetti
-
Avustralya Sularında Altı Yeni Etçil Sünger Türü Keşfedild
-
Balık yumurtaları hakkında ayrıntılı bilgi
-
Kızıldeniz'de yeni 'huysuz' balık türü keşfedildi
-
Şişe Burunlu Yunuslar Oynarken Birbirlerine Gülümsüyor
-
Güney Afrika'nın yosun ormanında yeni bir istiridye türü keşfedildi. "Brachiomya ducentiunus"