Bakterilerin yıkıcı etkileriyle mücadelede benzersiz bir etkiye sahip yeni antibiyotik
Bakterilere saldırmak ve onların etkilerini yok etmek için daha önce kullanılanlardan daha farklı ve benzersiz bir yaklaşıma sahip olan yeni bir antibiyotik grubu keşfedildi. Söz konusu antibiyotiğin antimikrobiyal direnç ile mücadelede umut verici bir kaynak olabileceği düşünülmekte.
Keşfedilen Corbomycin ve daha önceki çalışmalarda klinik önemi ortaya koyulan Complestatin, bakteri hücresi duvarını bakterileri ve yıkıcı etkilerini ortadan kaldırmak için benzersiz bir yaklaşıma sahiptir. Bu durum da onu antimikrobiyal dirençle mücadelede umut verici bir klinik aday haline getirdi. Keşif, özellikle de toprak bakterileri tarafından üretilen glikopeptit antibiyotiklerinin yer aldığı antibiyotik ailesinin bir üyesi konumunda.
Ayrıca antibiyotik pek çok ilaca dirençli durumda olan Staphylococcus aureus bakterilerinin neden olduğu enfeksiyonları da engelleyebiliyor. Araştırmacıların bulguları Şubat ayı içerisinde Nature dergisinde yayımlandı. Çalışmaya katılan biliminsanlarından Beth Culp, “Bakterilerin hücrelerinin dış yapısında onlara şekil veren bir duvar yapısı (hücre duvarı) var. Bu duvar yapısı aynı zamanda onlara güç ve direnç sağlıyor” dedi ve ekledi: “Penisilin benzeri antibiyotikler, bakteri hücresinin duvar inşa etmesini önleyerek bakterileri öldürür. Ancak keşfedilen antibiyotik tam tersini yaparak işler, hücre duvarının parçalanmasını önlerler. Bu durum, hücre bölünmesi için kritik bir öneme sahiptir. Bir hücrenin büyümesi ve bölünmesi için öncellikle genişlemesi gerekir. Hücre duvarı yapısının tamamen bozulmasını önlemek, hücreyi bir hapishaneye kapatmak gibidir. Bakteri hücresi genişleyemez ve büyüyemez. Dolayısıyla da bölünmesi ve çoğalması mümkün olmaz.”
Keşfedilen yeni antibiyotik, farklı bir mekanizma kullanarak bakteriler üzerinde etkili oluyordu. Culp, bu durumun altını çizerek “Bu antibiyotikleri üreten genlerin farklı olması durumunda, bakterileri yok etme biçimlerinde de değişimler ve farklılıklar gözleniyor” açıklamalarında bulundu. Araştırmacılar, görüntüleme tekniklerinin yardımıyla, keşfedilen yeni antibiyotiklerin etki alanının hücre duvarı olduğunu doğruladı.
Çeviren: Gülseli Kırgıl
Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200212131523.htm
Bilim ve Gelecek: "Bakterilerin yıkıcı etkileriyle mücadelede benzersiz bir etkiye sahip yeni antibiyotik"
Mikrobiyoloji, Parazitoloji ve Viroloji
-
Mısır Mumyalarındaki Bakteri ve Virüsler Hastalığa Yol Açabilir mi?
-
Neandertal Kemiklerinde Bilinen En Eski İnsan Virüsleri Keşfedildi
-
Mısır Mumyaları Sıtma, Parazitik Kurtlar ve Bitlerle Dolu
-
Araştırmacılar yeşil algler ve bakterilerin birlikte iklimin korunmasına katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor.
-
Bilim İnsanları Kretase kehribarında hapsolmuş endoparazit deniz tenyasını keşfettiler.
-
Saç Bitleri, Amerika’ya İlk İnsan Göçleriyle Birlikte Yayılmış
-
E. coli'de ısı şoku tepkisinin altında yatan yeni mekanizmanın ortaya çıkarılması
-
Parazitlerle Enfekte Olmuş 200 Milyon Yıllık Dışkı Fosili Bulundu
-
"Virüsler ve Sağlığımız: Viral Hastalıkların Altında Yatan Gerçekler"
-
Sibirya’da Bulunan 46.000 Yıllık Yuvarlak Kurtlar Canlandırıldı
-
Virüsler hücreler arası iletişimi bozarak bağışıklık sistemini atlatıyor
-
Sıcağı seven deniz bakterisi, asbestin zehirleyici etkisini yok edebilir
-
Bağırsak bakterilerinin kilo almayla ilişkisi var mı?
-
Maymun çiçeği virüsü
-
C. elegans solucanlar zehirlenmekten nasıl korunuyor?