Bakterilerin virüslere karşı geliştirdikleri savunma mekanizması aydınlatıldı
New Arizona Üniversitesi’nden biliminsanları tarafından yapılan yeni araştırma, bakterilerin virüslere karşı geliştirdikleri savunma mekanizmasını ortaya çıkardı.
Bu çalışmaya göre bakteriler, virüslerin bakteri yapısı için zararlı olabilecek genom yapısına karşı, zararlı virüs genomunu parçalayabilen hızlı bir bağışıklık tepkisi gösteriyorlar. Ayrıca bakteriler, bu bağışıklık tepkisinin açığa çıkmasını sağlayan yüksek organizasyon kapasitesine sahip enzimlere de sahipler.
Moleküler ve hücresel biyoloji alanında çalışma yürüten Profesör Nancy Horton, “Bu, dünyanın en eski savaşı olarak adlandırılabilecek bir durum. Bu savaş, okyanuslardan toprağa, kendi bağırsaklarımıza kadar her yerde gerçekleşiyor” dedi.
Enzimler, canlı hücrelerin gerçekleştirdikleri kimyasal reaksiyonları hızlandıran proteinlerdir. Bazı enzimler, farklı farklı reaksiyonlarda işlev görebilir. Spesifik bir enzim olan SgrAI, istilacı virüs genomunun yavaşça keser ve bunun birlikte başka enzimlerle de ortak çalışarak bakteri genomunu korur.
Bağışıklık tepkisinin hızlı bir biçimde verilmesi oldukça önemlidir. Çünkü virüsler yapısal olarak tek başlarına çoğalamazlar. Virüslerin çoğalabilmesi için bir bakteriyi kullanmaları gerekmektedir. Bu nedenle virüsler bakterilerin çoğalma mekanizmalarını ele geçirerek bakteriyofaj veya faj olarak bilinen yapıları oluştururlar. Bir bakterinin virüslerin istilasından kaçabilmesi için geliştirdiği bağışıklık tepkisi bu nedenle önemlidir. Bir virüs, bir bakteriyi istila etmek için öncelikle bakterinin dış yüzeyine tutunur. İçeri girmeyi başardıktan sonra ise bakteriyofaj, bakterinin genomunu ve çoğalma mekanizmasını kullanarak kendi kopyalarını üretir. Bu sürecin sonunda virüs kendi kopyalarını oluşturur ve serbest kalmak için bakterinin dış yüzeyini patlatır.
Bağışıklık tepkisinin virüs ile temas edildiği anda ortaya çıkması bakteri için büyük bir önem taşır. Credit: Nancy Horton
Bir bakterinin virüslere karşı geliştirdiği savunma mekanizmasının aydınlatılması, virüslere karşı oluşturulabilecek başka savunma mekanizmaları için de yol açıcı olabilir. Bu bulgular özellikle de filament ismi verilen yapıları oluşturan enzimlere ilişkin de aydınlatıcı konumda.
Çeviren: Gülseli Kırgıl
Kaynak: https://phys.org/news/2019-11-hidden-cellular-emerge-viruses.html
Bilim ve Gelecek: "Bakterilerin virüslere karşı geliştirdikleri savunma mekanizması aydınlatıldı"
Mikrobiyoloji, Parazitoloji ve Viroloji
-
Mısır Mumyalarındaki Bakteri ve Virüsler Hastalığa Yol Açabilir mi?
-
Neandertal Kemiklerinde Bilinen En Eski İnsan Virüsleri Keşfedildi
-
Mısır Mumyaları Sıtma, Parazitik Kurtlar ve Bitlerle Dolu
-
Araştırmacılar yeşil algler ve bakterilerin birlikte iklimin korunmasına katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor.
-
Bilim İnsanları Kretase kehribarında hapsolmuş endoparazit deniz tenyasını keşfettiler.
-
Saç Bitleri, Amerika’ya İlk İnsan Göçleriyle Birlikte Yayılmış
-
E. coli'de ısı şoku tepkisinin altında yatan yeni mekanizmanın ortaya çıkarılması
-
Parazitlerle Enfekte Olmuş 200 Milyon Yıllık Dışkı Fosili Bulundu
-
"Virüsler ve Sağlığımız: Viral Hastalıkların Altında Yatan Gerçekler"
-
Sibirya’da Bulunan 46.000 Yıllık Yuvarlak Kurtlar Canlandırıldı
-
Virüsler hücreler arası iletişimi bozarak bağışıklık sistemini atlatıyor
-
Sıcağı seven deniz bakterisi, asbestin zehirleyici etkisini yok edebilir
-
Bağırsak bakterilerinin kilo almayla ilişkisi var mı?
-
Maymun çiçeği virüsü
-
C. elegans solucanlar zehirlenmekten nasıl korunuyor?