AZOT METABOLİZMASI
Bitkiler azotu topraktan NH4 ve NO3 olarak almak zorundadırlar.
Bitkilerin azottan faydalanma yolları:
1. Atmosferde şimşek çakması sırasında meydana gelen elektriksel etkiyle N2 gazı parçalanır ve serbest kalan azot atomları O2 ile birleşerek nitrat iyonları (NO3-) oluştururlar. Bu iyonlar yağmur damlalarının oluşmasında çekirdek görevi yaparak yağmurla birlikte toprağa düşerler ve toprak azot gübresi kazanmış olur. Bu şekilde havanın azotu bitkilere ulaşmış olur.
2. Volkanik NH3 gazı püskürmelerle birlikte havada yağmurların oluşmasına olanak sağlar ve toprağa NH4 iyonları halinde geri döner. Böylece toprak ve dolayısı ile bitkiler NH4 alma imkanı bulur.
3. Böcekçil bitkiler direk hayvanları yiyerek azot ihtiyaçlarını karşılarlar.
4. Hayvan, bitki ve diğer canlıların atıkları ve cesetleri toprağa karışır ve toprak mikroorganizmalarca ayrıştırılır. Bu ayrıştırma sonucu aminoasitler, aminler, üre, amonyum, nitrat ve bazı azotlu maddeler ortaya çıkar. Bunlardan NH4+ ve NO3- iyonları bitki köklerince alınır.
Toprağa karışan azotlu maddelerin ayrışması:
amino asitlerden aminlerin ayrışmasına aminizasyon
aminlerden amonyumun ayrışmasına aminifikasyon
amonyumdan nitratların oluşmasına nitrifikasyon
Nitrat iyonlarının bir kısmı topraktaki anaerobik bakteriler tarafından azot gazına çevrilerek tekrar havaya verilir ki bu olaya denitrifikasyon denir.
5. Azot fiske eden bazı mikroorganizmalar (Rhizobium bac.) havadaki azot gazını (N2) amonyuma indirgerler Çünkü bu bakterilerin taşıdıkları nitrogenaz enzimi bu işi yapmalarını sağlar. Bunların sayesinde havanın azotu bitkilerin yararlanabileceği duruma dönüşür ki; buna azot fiksasyonu (tespiti) denir. Bu olay iki şekilde gerçekleşir:
a)Simbiyotik Azot Fiksasyonu: Özellikle baklgil köklerinde simbiyotik yaşayan Rhizobium bakteriler nitrogenaz enzimleri sayesinde havanın serbest azotunu (N2) amonyuma (NH4) indirgeyerek bitkilerin kullanımına sunarlar. Bu bakteriler baklagil köklerinde korteksin parankima hücrelerine yerleşirler. Bu hücreler içinde indol-asetik asit salgılayarak içinde yaşadıkları korteks hücrelerini genişletir ve nodül oluştururlar. Bu nodüllerde leghemoglobinle O2 gereksinimlerini karşılarlar.
b) Simbiyotik Olmayan Azot Fiksasyonu: Bu olay toprakta serbest yaşayan mikroorganizmalarca gerçekleştirilir. Bu mikroorganizmalar havanın serbest azotunu nitrogenaz enzimleri sayesinde NH4 e dönüştürerek toprağa verirler ve dolayısı ile bitkilerin kullanımına sunmuş olurlar. Bu fiksasyon üç grup mikroorganizma tarafından gerçekleştirilirler:
1- Fotosentetik bazı bakteriler (Rhodospirillum, Chlorobium)
2- Fotosentetik olmayan bazı bakteriler (Azotobakter, Clostridium)
3- Mavi-Yeşil algler (Noctos, Anabaena) gibi.
Fizyoloji
-
BESLENME FİZYOLOJİSİ
-
BİTKİ FİZYOLOJİSİNİN KONUSU VE DALLARI
-
Kalp
-
BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ VE HORMONLARI
-
Hayvan Fizyolojisi Laboratuvar Kılavuzu
-
Akciğer hacim ve kapasiteleri
-
Solunumda Hava Akışı ve Hacim
-
Kan basıncı ve nabız
-
Kan Basıncı ve tansiyon ölçülmesi ve Kan
-
Elektromiyografi
-
İskelet Kası: Genel Bilgi
-
Kalp Kapakçıkları ve Kalp Sesleri
-
Beynin çalışmadığı durumlarda dahi, kalp nasıl çalışıyor?
-
Elektrokardiyogram ve Kalp Sesleri
-
Stannius Bağları