Artemia Larvası (Artemia Salina) Çıkartılması
Yavruların gelişim hızını ciddi şekilde etkiler ancak sindirim sistemini yorar. Tubifeks kurdu da azımsanmayacak bir protein içeriğine sahiptir (% 60 – 80) ancak bu yem genellikle lağımlardan toplandığı için, bakteri taşıma olasılığı çok yüksektir. Yavrular için de, yetişkin balıklarınız için kullandığınız pul ve pelet yemleri kullanmanızdır. Bu yemleri yavru balıklara verirken, yiyebilecekleri boya getirmeyi unutmayınız. Bu iş için en ideal alet isemetal çay süzgecidir.
Yavru balık üretiminde ve değerli akvaryum balıklarının beslenmesinde çok yararlanılan bir canlıdır. En önemli özelli çok tuzlu sulardan (özellikle ülkemizde tuzlalardan) toplanan yumurtalar uzun süre saklanabilir ve istenildiğinde bu yumurtalardan larva çıkartılarak yavru veya balık beslenmesinde kullanılabilir.
Yumurtalardan en yüksek çıkış gücünü ve normal sürede yavru çıkışını sağlamak için şu yol izlenir. Yumurtalardan larva çıkışında mutlak tuzlu su kullanılır. Eğer deniz olan bir yerde iseniz temiz deniz suyu kullanılır. Denizden uzak bir bölgede iseniz tuzlu su hazırlanır. Bu suyun en az % 0, 20 (binde yirmi) tuzlu olması lazımdır. Bunun için örneğin 100 litre su içine 2000 gr tuz karıştırarak istenen su sağlanabilir. Hazırlanan su bir cam akvaryuma alınır. Isıtıcı termostatla birlikte monte edilir. Isıtıcı 27oC’ ye ayarlanır. Kuvvetli bir havalandırma uygulanır. Yumurtalar, kuvvetle havalandırılan ve sıcaklığı en az 26oC, en ideali 27oC olan suya konulunca normal olarak 30- 48 saat sonra yumurtalardan larvaların çıkmış olduğu izlenecektir. Bu larvaların en geç 12- 18 saat içersinde yedirilmesi en uygundur. Çünkü yedirme süresi uzatılır ise larva, vücudunda hayatının ilk 2 gününde kullanılması için hazır olan yumurta sarısını tüketir ve bu larvanın yem değeri azalmış olur.
Akvaryumda, çıkmış olan larvaların toplanmasında şu yol izlenir. Larvalar ışığa doğru hareket etme eğilimindedir. Bu nedenle akvaryumun üzeri siyah veya koyu, ışık geçirmez bir örtü ile kapatılır ve sadece bir noktadan az ışık girecek şekilde açık bırakılır. Havalandırma bu sırada durdurulmalıdır. Larvalar kısa bir sürede (30- 60 dk.) bu ışıklı kısımda toplanır. Bu kısımdaki suyun sifon ile bir tülbende süzülmesi ile larvalar bez kepçede toplanmış olur. Toplanan larvaların tuzlu su ile birlikte diğer akvaryumlardaki balıklara yem olarak verilmesi doğru olmaz. Kepçe bir su kabında hafifçe çalkalandıktan sonra yem olarak kullanılır. Hava durulunca ölü yumurtalar hemen üste çıkar larvalar ise dip kısma doğru hareket eder. Larvaların hepsi toplandıktan sonra bu su 3- 4 kez larva çıkartma amacı ile tekrar kullanılabilir. Suda kokuşma veya bulanma başlar ise yeniden su hazırlayarak kullanmak gerekir.
Artemia salinanın 1 cm dolayındaki erginleri tuzlalardan toplanarak iri balıklara yem olarak verilebilir.
Kaynak: http://www.megep.meb.gov.tr
Hidrobiyoloji
-
İşgalci Bir Türün Karadeniz'deki Hikayesi, Rapana venosa
-
İstilacı Balon balıkları
-
Aslan Balıkları
-
Ay Denizanası
-
Deniz Anemonları - Denizşakayığı -
-
Mercanlar ve Mercan resifleri hakkında bilgi
-
Su pireleri - Daphnia sp.
-
Akvaryum Canlıları İçin Su Piresinin Üretilmesi
-
Artemia Larvası (Artemia Salina) Çıkartılması
-
Labirentli Balıklarda Yavruların Bakımı ve Gelişmesi
-
Labirentli balıklarda beslenme
-
Labirentli Balıklarda Su Sıcaklığının Kontrolü
-
Labirentli Balıkların Üretiminde Kullanılan Klasik Yöntem
-
Labirentli Balıkların Üretiminde Kullanılan İkiz Akvaryum Yöntemi
-
Köpük Yuva Yapan Akvaryum Balıklarında Üreme İçin Akvaryum Ortamının İzolesi