Araştırmalar, DNA'mızın sadece %7'sinin modern insanlara özgü olduğunu gösteriyor.
Science Advances dergisinde geçtiğimiz TEMMUZ ayında yayınlanan bir araştırma, genomumuzun yalnızca bir parçasının diğer insanlarla benzersiz bir şekilde paylaşıldığını ve Neandertaller ve Denisovalılar gibi soyu tükenmiş diğer gruplar tarafından paylaşılmadığını gösteriyor.
İnsanları benzersiz kılan nedir? Bilim adamları, modern insanın DNA'sı ile soyu tükenmiş atalarımızın DNA'sı arasında daha kesin karşılaştırmalara izin verebilecek yeni bir araçla, kalıcı bir gizemi çözmeye yönelik bir adım daha attılar.
Science Advances dergisinde Temmuz ayında yayınlanan bir araştırmaya göre genomumuzun sadece %7'si diğer insanlarla benzersiz bir şekilde paylaşılıyor ve diğer erken atalar tarafından paylaşılmıyor.
California Üniversitesi'nden biyolog ve yeni makalenin ortak yazarı Nathan Schaefer, “Bu oldukça küçük bir yüzde” dedi. "Bu tür bir bulgu, bilim insanlarının biz insanların Neandertallerden çok farklı olduğunu düşünmekten uzaklaşmalarının nedenidir."
Araştırmada, yaklaşık 40.000 veya 50.000 yıl öncesine dayanan, şimdi soyu tükenmiş Neandertaller ve Denisovalıların fosil kalıntılarından ve dünyanın dört bir yanından 279 modern insandan elde edilen DNA'dan yararlanılmıştır.
Bilim adamları, modern insanların Neandertallerle bir miktar DNA paylaştığını zaten biliyorlar. Ancak farklı insanlar genomun farklı kısımlarını paylaşıyor. Bu yeni araştırmanın bir amacı, modern insanlara özgü genleri belirlemekti.
Bu zor bir istatistiksel problem, araştırmaya dahil olmayan Madison, Wisconsin Üniversitesi'nden paleoantropolog John Hawks, araştırmacıların "eski genomlardaki eksik verileri hesaba katan değerli bir araç geliştirdiler" dedi.
Araştırmacılar ayrıca genomumuzun daha da küçük bir bölümünün -sadece %1,5- hem türümüze özgü olduğunu hem de bugün yaşayan tüm insanlar arasında paylaşıldığını buldular. Bu DNA parçaları, modern insanı gerçekten ayırt eden şeyin ne olduğuna dair en önemli ipuçlarını barındırıyor olabilir.
Kaliforniya Üniversitesi'nden biyolog Richard Green, "Genomun bu bölgelerinin nöral gelişim ve beyin işleviyle ilgili genler açısından oldukça zengin olduğunu söyleyebiliriz" dedi.
2010 yılında Green, bir Neandertal genomunun ilk taslak dizisinin üretilmesine yardımcı oldu. Dört yıl sonra, genetikçi Joshua Akey, modern insanların Neandertal DNA'sının bazı kalıntılarını taşıdığını gösteren bir makalenin yazarlarından biri oldu. O zamandan beri bilim adamları, fosillerden genetik materyal çıkarmak ve analiz etmek için teknikleri geliştirmeye devam ettiler.
Şu anda Princeton'da bulunan ve bu yeni araştırmaya dahil olmayan Akey, Yeni çalışmanın metodolojisini hakkında övgü ile bahsederken "Daha iyi araçlar, insanlık tarihi ve evrimi hakkında giderek daha ayrıntılı sorular sormamıza izin veriyor" dedi.
Bununla birlikte, St Louis'deki Washington Üniversitesi'nde bir popülasyon genetikçisi olan Alan Templeton, yazarların insan genomundaki değişikliklerin, genom içindeki belirli sıcak noktalar etrafında kümelenmek yerine rastgele dağıldığı varsayımını sorguladı.
Akey, bulgular “aslında çok genç bir tür olduğumuzun altını çiziyor” dedi. "O kadar uzun zaman önce değil, gezegeni diğer insan soylarıyla paylaştık."
©Biyologlar.com
Kaynak: https://sciencebulletin.org/just-7-of-our-dna-is-unique-to-modern-humans-study-shows/#
Genetik Haberleri
-
Son Neandertal’in DNA’sı: 50.000 Yıllık İzolasyon ve Soy İçi Üreme
-
52.000 Yıllık Donmuş Mamut Derisinden Antik DNA Elde Edildi
-
Bu Toplu Mezar, Avrupa Genomunun Oluşumunu Aydınlatıyor
-
Tiny TnpB: Bitkiler için yeni nesil genom düzenleme aracı tanıtıldı
-
Bize Miras Kalan Neandertal DNA’sı, Otizm Duyarlılığını Etkiliyor
-
Papua Yeni Gine Yerlilerinin Genetik Adaptasyonları Keşfediliyor
-
Neolitik Dönemde Y Kromozomu Çeşitliliği Neden Azaldı?
-
Antik DNA ile Avarların Sosyal Yaşamı Ortaya Çıkıyor
-
Allopatrik türleşme nedir ? Nasıl Gelişir ?
-
Maryland’teki “Kölelerin” Yaşayan 42.000 Akrabası Bulundu
-
Araştırmacılar kediler, yunuslar, kuşlar ve düzinelerce başka hayvanın genom haritasını çıkarıyor
-
Kolombiya'da nadir görülen bir kuş türünde "gynandromorphy" gözlemlendi
-
Kurumaya dayanıklı bitkiler için genom veritabanı yayınlandı
-
En son DNA barkodlama teknolojisiyle İsrail'in tatlı su balık türleri listesinin yeniden gözden geçirilmesi
-
İnsanların Daha Önce Bilinmeyen Bir Dokunma Duyusu Keşfedildi