Anorganik bileşiklerin tayini II
Bitkilerdeki anorganik bileşiklerin tayininde kullanılan yöntemlerden biri de kül analizidir. Odun külünde katyon ve anyon aranarak bitkilerdeki anorganik bileşikler tayin edilebilir.
Dikkat
HCI ve HNO3 ve Kuvvetli asittir! BUHARIDA TEHLİKELİDİR.
Odun külünde elde edilecek asitli çözeltiler çeker ocak altında yapılmalı. Yada başka bir ortamda asitlenmiş olan örneklerde deneyler yapılabilir. AgNO3 çözeltisi yada toz ve çözelti halde deri ile temas etmemelidir. ÇOK KUVVETLİ BOYAR.
Odun külünde katyon aranması :
Katyonların (pozitif elektrik yüklü iyonlar) toplamıdır. Bitkideki başlıca katyonlar Ca++, Mg++, K+, NH4+ (Makro) Zn+, Fe++, Mn+, Cu+ (Mikro elemnetler.).
Bir miktar odun külü %10 HCl ile karıştırılıp bir hamur elde edilir. Bu hamur, içinde filtre kağıdı olan hunide süzülür. Bu süzüntüye KSCN (Potasyum rodanür) ilave edildiğinde Fe(SCN)3 ......... renkli bir çökelti oluşturarak ............... varlığını kanıtlamış olur.
Odun külünde anyon aranması :
Bir miktar odun külü HNO3 ile hamur haline getirilip süzülür, elde edilen süzüntü 3 tüpe bölüştürülür. I. tüpe AgNO3 katılır ve AgCl2 şeklinde ................................. çökelek oluşur, bu da ....................... varlığını gösterir.
Fizyoloji
-
BESLENME FİZYOLOJİSİ
-
BİTKİ FİZYOLOJİSİNİN KONUSU VE DALLARI
-
Kalp
-
BÖBREK ÜSTÜ BEZLERİ VE HORMONLARI
-
Hayvan Fizyolojisi Laboratuvar Kılavuzu
-
Akciğer hacim ve kapasiteleri
-
Solunumda Hava Akışı ve Hacim
-
Kan basıncı ve nabız
-
Kan Basıncı ve tansiyon ölçülmesi ve Kan
-
Elektromiyografi
-
İskelet Kası: Genel Bilgi
-
Kalp Kapakçıkları ve Kalp Sesleri
-
Beynin çalışmadığı durumlarda dahi, kalp nasıl çalışıyor?
-
Elektrokardiyogram ve Kalp Sesleri
-
Stannius Bağları