Anjiyotensin nedir?
Anjiyotensin, dört hormonun ortak adıdır. Vücudun genel sağlığında ve özellikle kan basıncı düzenlemesinde önemli bir rol oynayan anjiyotensin I-IV. Anjiyotensinin nasıl çalıştığını öğrenmek, sağlığınızı daha iyi kontrol etmenize yardımcı olacaktır.
Anjiyotensin, renin-anjiyotensin sisteminin parçası olan bir grup hormondan oluşur. Anjiyotensin oluşturmak için karaciğer önce anjiyotensinojen adı verilen bir protein oluşturur. Bu protein böbrekten gelen renin tarafından parçalanır. Bu, anjiyotensin I'i oluşturur. Anjiyotensin I, kan dolaşımından geçer ve burada kan basıncını ve vücudun diğer bölgelerini etkileyen hormonun birincil formu olan anjiyotensin II'ye dönüşür.
Anjiyotensin Nasıl Çalışır?
Anjiyotensin, özellikle anjiyotensin II, çeşitli sistemleri etkilemek için vücuttaki birçok reseptöre bağlanır. Kan damarlarını daraltarak kan basıncını artırabilir. Ayrıca susuzluğu veya tuz arzusunu tetikleyebilir. Anjiyotensin, hipofiz bezinin anti-diüretik hormonunun salınmasından sorumludur.
Adrenal bezlerde, anjiyotensin aldosteron üretimini uyarır. Bu hormon vücudun sodyum tutmasına neden olur. Böbreklerde, anjiyotensin tarafından tetiklenen sodyum tutulması, kanın filtrelenme şeklini değiştirerek kan hacmini artırmak için artan su yeniden emilimine neden olur. Bu da yine tansiyonu yükseltir.
Anjiyotensin vücut üzerinde karmaşık bir dizi etkiye sahipken, birincil sonuçlar daha yüksek kan hacmi, kan basıncı ve sodyum içeriğidir.
Anjiyotensin ile ilgili olası sorunlar nelerdir?
Yüksek anjiyotensin, vücudun çok fazla sıvı tutmasına veya başka sorunlardan kaynaklanmayan yüksek kan basıncı seviyelerine neden olabilir. Yüksek anjiyotensin seviyeleri de kalbin büyümesine neden olarak kalp yetmezliğine yol açabilir. Anjiyotensin blokerleri, anjiyotensin alan reseptör bölgelerini bloke ederek bu durumlarda yardımcı olabilir. Ancak bu çok fazla potasyum tutulmasına neden olabilir. Bir endokrinolog ile görüşerek yardım almak, anjiyotensin seviyelerini dengeleme ve vücudun sağlıklı kalmasını sağlamak için önemlidir.
Düşük anjiyotensin seviyeleri de sorun oluşturabilir. Anjiyotensin eksikliği, kan hacminin ve basıncının düzenlenmesini önleyebilir, potasyum tutulmasını artırabilir ve vücut gerekli sıvıyı saldığı için sodyum kaybına ve daha fazla idrar çıkışına neden olabilir. Bu daha düşük kan basıncına neden olur.
Kaynak: https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/angiotensin
Sağlık Haberleri
-
En İyi Ankara Dermatoloji Kliniği: Uzman Doktorlarla Sağlıklı Ciltler
-
Sivri sineklerin neden olduğu bazı hastalıklar
-
Dang humması nedir? Nasıl bulaşır ?
-
Uyku apnesi nedir?
-
Narkolepsi Nedir?
-
Çiçek Aşısının Keşfi: Tarihte Bir Dönüm Noktası ve Küresel Sağlık Başarısı
-
Çocukluk Döneminin Meydana Getirdiği Sık Görülen Hastalıklar ve Önleyici Sağlık Tedbirleri
-
Salgınların İzinde: Tarihin Dönüm Noktaları ve İnsanlığın Mücadelesi
-
"Kızamık Aşısının Keşfi: Hastalığın Kontrolünde Bir Dönüm Noktası"
-
Siyah Ve Yeşil Çay İçmenin Sağlığımıza Faydaları
-
Beyin ölümü ne anlama geliyor? Bilim, yaşamın sonunu nasıl tanımlıyor?
-
Virüsler hücreler arası iletişimi bozarak bağışıklık sistemini atlatıyor
-
Bağırsak bakterilerinin kilo almayla ilişkisi var mı?
-
Maymun çiçeği virüsü
-
Akciğer Kanseri