Anadolu Ve Neandertaller
09 Ağustos 2016 da Neandertallerin son buzullararası dönemdeki (120-140 bin yıl önce) ekolojik nişi ve coğrafi dağılımı üzerine bir çalışma yayınlandı (1).
Çalışmanın amacı, Neandertallerin bahsedilen dönemdeki coğrafi dağılımını iklimin ve topoğrafyanın nasıl şekillendirdiği üzerine. 1. görselde, çalışmanın Neandertallerin son buzullararası dönemdeki coğrafi dağılımı ile ilgili en önemli çıktısını görüyorsunuz (habitat uygunluğu siyaha doğru artıyor).
İşin benim için keyifli yönü, ekolojik niş modellemesi için gerekli veriyi bu çalışmayı yapan bilim insanların sunmuş olması. Kendim dahil, kendilerinden öğreneceğimiz çok şey var! (burada noktalamış olayım!!!)
Ben de hazır gerekli veri elde var diyerek, üstünkörü, 1-2 saat içinde bazı analizler yaptım (yani, fikir jimnastiği dışında, pek dikkate alınacak şeyler değil). Değindiğim çalışmadan farklı olarak, ayrıca Neandertallerin son buzul maksimum (yaklaşık 22 bin yıl önce) coğrafi dağılımını modellemeye çalıştım. Bildiğim kadarıyla, kendilerinin bu tarihten önce nesli tükendi, ancak yine de bu yaklaşım son buzul dönem coğrafi dağılımları hakkında bilgi verebilir. Elbette, iklimin Neandertallerin coğrafi dağılımını şekillendiren ana faktörlerden biri olduğu/zamansal olarak olmaya devam ettiği kabulü üzerinden!
İşte benim sonuçlarım: 2. ve 3. görsellerde, sırasıyla Neandertallerin son buzullararası dönemdeki ve son buzul maksimumdaki coğrafi dağılımını görüyorsunuz (habitat uygunluğu kahverengine doğru artıyor). 4. ve 5. görseller, sırasıyla 2. ve 3. görsellerin Anadolu'yu gösteren versiyonları. Benim alelacele yaptığım analizlerin sonuçları, çalışmanın sonuçlarıyla örtüşüyor (bkz. 1. ve 2. görseller). Anadolu, son buzul dönemde birçok canlı türü için olduğu gibi, Neandertaller için de sığınak olmuş gibi görünüyor.
Konunun uzmanı ve konu hakkında sistematik bir okuması olmayan biri olarak sorularım:
* Anadolu'nun Neandertal buluntuları açısından durumu nedir?
* Ekolojik niş modellemesi sonuçları genetik verilerle biraraya getirilerek dispersal ağları (gen akışı koridorları) oluşturulmuş mudur? Bu ağların sonuçları, arkeolojik verilerle sınanmış mıdır?
(1) http://onlinelibrary.wiley.com/wol1/doi/10.1111/jbi.12845/abstract
Doç.Dr. Hakan Gür
Facebook Grup: Anadolu Biyocoğrafyası
Anadolu Biyocoğrafyası
-
Tarih ile iç içe yaşayan Leylekler
-
Hastalık Biyocoğrafyası
-
Üzerinde yaşadığımız gezegene / coğrafyaya ne yaptığımızın ormanlar açısından görsel hali...
-
Jeofiziksel değil, çevresel bir bariyer: Anadolu Diyagonali
-
Anadolu'da orman türleri için potansiyel bağlantısallık (connectivity) denemesi
-
Anadolu'da Bergmann Kuralı
-
Anadolu'nun Geç Kuvaterner Biyocoğrafyası
-
Anadolu biyocoğrafyasını anlamak, biyolojik değişkenliği anlamaktan geçer!
-
Ekolojik niş modelleme yaklaşımının hastalık biyocoğrafyası çalışmalarında kullanımı
-
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)'nin coğrafi ve çevresel risk değerlendirilmesi
-
Jeofiziksel değil, çevresel bir bariyer: Anadolu Diyagonali
-
Anadolu Diyagonali ve Anadolu Yer Sincabı (AYS)
-
Yeryüzündeki levhalar nasıl harekete geçti?
-
Avrupa'da Son Buzul Maksimum'da İnsan Populasyon Dinamikleri
-
Ekolojik niş modellemesi