Amazon'da Keşfedilen Dev Bir İğneye Sahip Yeni Yaban Arısı Türleri
Bilim tarafından bilinmeyen yeni bir yaban arısı türü, büyük iğnesi nedeniyle diğer parazitoid yaban arıları arasında farklılık gösteriyor. Batı Amazon'da Clistopyga crassicaudata adlı yeni tür keşfedildi. Credit: Kari Kaunisto
Amazon'da yeni keşfedilmiş bir yaban arısı türünün bilim adamlarını bile şaşırtan son derece büyük bir iğnesi var. And Dağları ve Amazon ova yağmur ormanları arasındaki son derece çeşitli geçiş bölgesinde bulunan yeni böcek, iğnesini hem yumurtlamak hem de zehir enjekte etmek için kullanıyor.
Finlandiya, Turku Üniversitesi'nden araştırmacılar, Amazon'da, bilim adamlarını bile şaşırtan son derece büyük bir iğneye sahip yeni bir yaban arısı türü keşfettiler. And Dağları ve Amazon ova yağmur ormanları arasındaki son derece çeşitli geçiş bölgesinde bulunan yeni böcek, iğnesini hem yumurtlamak hem de zehir enjekte etmek için kullanıyor.
Finlandiya, Turku Üniversitesi Biyoçeşitlilik Birimi'nden araştırmacılar son yıllarda dünyanın her yerinden özellikle Amazon'dan gelen yeni hayvan türlerini bulmuş ve tanımlamışlardır. Bu hayvanların çoğu karakteristikleri ve alışkanlıkları bakımından olağandışıdır. En son çalışmalarında, bilim adamları, Kolombiya, İspanya ve Venezüella’dan meslektaşları ile işbirliği içinde Amazon'dan bilim tarafından bilinmeyen birkaç yaban arısı türü keşfetti; Zootaxa dergisinin son sayısında tanımlanmış ve adlandırılmıştır.
Turku Üniversitesi'nden Biyoçeşitlilik Araştırmaları Profesörü Ilari E. Sääksjärvi "Clistopyga crassicaudata olarak adlandırılan yeni parazitoid yaban arısının iğnesi türlerin büyüklüğü ile karşılaştırıldığında sadece uzun değil, aynı zamanda ayrıca çok geniştir. Uzun zamandır tropikal parazitoid yaban arısı çalıştım ama hiç böyle bir şey görmedim. İğnesi sert bir silaha benziyor,’’ diyor.
Türler And Dağları ile Amazon ova yağmur ormanları arasındaki son derece çeşitli geçiş bölgesinde toplanan böcek numuneleri arasından keşfedildi. Yeni tanımlanan yaban arısı muazzam iğnesi nedeniyle bilinen diğer türlerden farklıdır.
Profesör Sääksjärvi ‘’Arılar ve eşekarıları gibi tüm dişi yaban arıları zehir enjekte etmek veya yumurtlamak için bir iğneye sahiptir. Parazitoid yaban arısı genellikle yumurtlamak için , örneğin bir ağacın içinde yaşayan konakçı hayvanlara ulaşmak için kullanışlı olan uzun bir yumurtlama borusuna sahiptir. Yumurtlama borusu ile yumurta konağın üzerine veya içine yerleştirilir ve aynı zamanda bir iğne gibi çalıştığından dişi yaban arısı, konakçıyı felç etmek için konağın içine zehir enjekte edebilir,’’ diye açıklıyor.
Yeni tanımlanan parazitoid türleri, yumurtalarını örümceklere ya da örümcek yumurta keselerine koyma konusunda uzmanlaşmış nadir Clistopyga cinsine aittir. Yaban arıları yuvalarda yaşayan örümcekleri arayıp bulur ve onları hızlı bir zehir enjeksiyonu ile felç eder. Sonra dişi yaban arısı, yumurtalarını örümceğe bırakır ve kuluçkadan çıkan larva, felçli örümceğin yanı sıra olası örümcek yumurtalarını veya yavruları yer.
Professor Sääksjärvi “Bu yaban arısı türünün hangi örümceği tercih ettiğini kesin olarak bilmiyoruz. Birkaç yıl önce Clistopyga parasitoid yaban arısının ayrıntılı ve etkileyici alışkanlıklarını Turku Üniversitesi Biyoçeşitlilik Biriminden Doktora Adayı Niclas Fritzén ile birlikte tanımladım. O zamanlar üzerinde çalıştığımız böcek, iğnesini karmaşık keçeleşme iğnesi olarak kullanabiliyordu ve içindeki felçli yaşayanları tuzağa düşürüp örümceğin ağ yuvasını kolayca kapatabiliyordu. Mevcut türlerin dev iğnesi çok büyük olasılıkla oldukça karmaşık bir araçtır, ancak maalesef sadece amacını tahmin edebiliriz," diyor.
Biyoçeşitlilik Birimi araştırma grubu şu anda Batı Amazon'un yağmur ormanlarında daha fazla Clistopyga parazitoid yaban arısı aramak amacıyla yeni saha çalışmaları için finansman başvurusunda bulunuyor. Hedef tuhaf yaban arısı türlerinin alışkanlıklarını tanımlamak ve onların evrimsel tarihini çözmektir.
Professor Sääksjärvi ‘’Bilim tarafından bilinmeyen yeni türler ayrıca nesli tükenmekte olan yağmur ormanlarının korunmasında yardımcı olmaktadır. Garip alışkanlıkları olan güzel ve heyecan verici türler insanların dikkatini çeker ve savunmasız ekosistemlerin korumasının önemini vurgular,’’ diyor.
Kaynakça:
https://www.sciencedaily.com/releases/2018/07/180705113933.htm
Çeviren ve Derleyen: Özgenur Berber
Zooloji Haberleri
-
39 Milyon Yıl Önce Asya’da Yaşayan Bir Timsah Türü Keşfedildi
-
240 Milyon Yıllık Dev Timsah, Türünün En Büyüğüydü
-
Fosil Bulgularına Göre Ahtapotlar, Dinozorlardan Önce de Vardı
-
Akrepler Geceleri Neden Parlar?
-
Pestisitler mavi meyve bahçesi arılarında doğurganlığı azaltıyor
-
Türkiye’de Yeni Bir Akrep Türü Keşfedildi "Androctonus turkiyensis"
-
Sonunda Kuşlar da Çarpılmaya Başlandı
-
Karıncalar Sosyal Bağ Kurmak için Birbirlerinin Ağzına Kusuyor
-
İnsanlar 18.000 Yıl Önce Cassowary Civcivlerini Yetiştiriyordu
-
Kediler kaç ay hamile kalır
-
Türkiye’den bilim dünyası için yeni bir böcek türü: Phytocoris iyribozi
-
WWF-Türkiye’den uyarı: Tehlikedeki tür sayısı 10 yılda dört kat arttı
-
Son 50.000 Yılda Birçok Kuş Türü İnsanlar Yüzünden Yok Oldu
-
Hayvanlarda asimetrik vücut gelişimi
-
Nadir bulunan Bombay kan grubu nedir?