Ahtapotların Yaşamı ve Bilinmeyen Özellikleri
İnsanlığın sadece 8 kola sahip canlı olarak bildiği ahtapotların aslında bilinmeyen bir çok özellikleri vardır. Bilim adamlarının yaptığı araştırmalara göre; dünya üzerindeki en zeki yaratıklar olarak memelilerden atlar, köpekler, yunuslar, domuzlar ve maymunlardan sonra kuşlarda, kargalar ve kuzgunlar da yer almaktadır. Bu canlıların ardından bilim adamları diğer hiçbir gruba dahil olamayan ahtapotların da zeki oldukları kanısındalar. Yapılan bir çok testte, labirentte yollarını bulmuşlar ve hafızalarına kaydedebildikleri görülmüştür.
Evet ahtapotlar 8 kola sahiptirler ve bu kollar düşmanlarından uzaklaşmalarına, savaşmalarına yardımcı olur. Ahtapotların en ilginç yanlarından biri; bu kollardan herhangi birinin koptuğu zaman yerine başka bir tanesinin çıkıp, tekrar uzayabilmesidir. Bunun bir benzerini gerçekleştirebilen bir diğer canlı da, kertenkeledir. Zira o da aynı şekilde düşmanlarından kurtulmak için bıraktığı kuyruğunun yerine tekrar yenisi gelmektedir.
Ahtapotların bir diğer ilginç özelliği de, kalplerinin 3 tane olmasıdır. Evet bizler hep tüm canlıların tek kalbi olduğunu düşünürdük fakat öyle değil. 8 kola ayrı şekilde kanın pompalanması tek kalp tarafından yapılamayacağı aşikârdır zaten. Ayrıca ahtapotlar çok yumuşak ve esnek bir vücuda sahiptirler. Bu özellikleri ile gözleri kadar büyük olmayan deliklerden dahi geçebilirler. Bunları savunma mekanizmaları olarak da kullanmaktadırlar
Ahtapotların en çarpıcı özelliklerinden biri de; renk ve derilerini değiştirebilmeleridir. Şüphesiz renk değiştirmek; avcılardan kurtulmak için en iyi kamuflaj yöntemlerinden biridir. Aynı işi bilindiği üzere bukalemunlar da yapmaktadır. Bu renk değiştirme durumu, örneğin çizgili bir ahtapotken aniden benekli bir ahtapota dönüşebilirler. Ayrıca renk değiştirme aralıkları da oldukça sıktır. Zira bir bilim adamının ahtapotu gözlemlemesi sonucu, 7 saat boyunca 1000’e yakın görüntüsünü değiştirdiğini gözlemlemiştir.
Ahtapotların kemikleri olmadığı için bir çok yerden kolaylıkla kaçabilmektedir. Yakalanan ahtapotların konuldukları kafesten kaçtıkları, bazen rafta tırmanırken görüldüğü ya da bir masanın üzerine ordan oraya doğru hareket ettikleri görülmüştür. Gözlerinin büyüklüğü kadar küçük delikten geçebilirler. Örneğin aşağıdakli görüntüde, o küçük delikten nasıl ustalıkla çıktığı görülmektedir.
Aslında daha bilmediğimiz bir çok özelliği de vardır elbette ahtapotların, lâkin hâla gün yüzüne çıkamamıştır. Sadece ahtapotlar değil, diğer canlıların da bilinmeyen özellikleri olduğu açıktır.
Yazar: Ali MAZILIGÜNEY
http://www.bilgiustam.com
Hidrobiyoloji Haberleri
-
Güney Afrika'nın yosun ormanında yeni bir istiridye türü keşfedildi. "Brachiomya ducentiunus"
-
Tarak denizanası okyanus tabanındaki basınçlı yaşama nasıl uyum sağladı?
-
İspermeçet Balinalarının Kullandığı ‘Fonetik Alfabe’ Keşfedildi
-
NOAA araştırmacıları yeni balık türleri keşfetti
-
Amazon’da 16 Milyon Yıllık Devasa Bir Yunus Kafatası Bulundu
-
Artan yağışlar İngiltere'deki deniz kestanelerini tehdit ediyor
-
En son DNA barkodlama teknolojisiyle İsrail'in tatlı su balık türleri listesinin yeniden gözden geçirilmesi
-
Çin’de 250 Milyon Yıllık Zırhlı Deniz Sürüngeni Ortaya Çıkarıldı
-
Bazı fener balığı türleri tüm yaşamlarını baş aşağı yüzerek geçirebilir
-
2100 yılı için sığ kıyı ekosistemlerinin kaderini tahmin etmek
-
Sıradan ahtapotun genetiğine dair yeni bilgiler: Kromozom düzeyindeki genomun kodu çözüldü
-
Büyük Bariyer Resifi'nde yeni balık türleri bulundu
-
Midyeler, denizdeki sıcak hava dalgalarıyla başa çıkabilmek için kalp atış hızını ayarlayabiliyor.
-
Ahtapotlar ve muhteşem renk değiştirme yetenekleri
-
Aslan Balıkları: Denizlerin Görkemli ve Gizemli Avcıları