Ağustos böceğinin ilginç özellikleri
Ağustos böceği, Hemiptera takımının Cicadidae familyasından böceklerin ortak adıdır. Sıcak iklimlere sahip yerlerde kendilerine özgü koro şeklindeki ötüşleri ile hemen tanınırlar.
Sıcak bölgelerde özellikle Akdeniz ve Ege bölgesinin dağlık, ağaçlık ve ormanlık alanlarında oldukça sık gözlenebilir. Ülkemizde yaşayan türleri 3-5 cm boyunda tombul yapılı böceklerdir.
Türkiye’deki türler yaklaşık 4 yıl, Amerika’daki bir tür (Tibicana septendecium) türü ise 17 yıl yaşar. Hayatlarının çoğunu toprak altında “nimf” halinde geçirirler. Ergin bireyler yaz mevsiminde eşleştikten sonra ölür. Birçok türü mevcut olup, her türün kendine has ötüşü sesi mevcuttur.
Dişi ağustos böceği, yumurtlama borusuyla yumurtalarını ağaçların genç sürgün yarıklarının içine bırakır. Bu süreden altı hafta sonra “nimf” adı verilen ve ergin bireylere hiç benzemeyen yavrular yumurtadan çıkar.
Nimfler kazıcı ön ayaklarıyla toprağı kazarak toprak altına gizlenirler. Toprak altında küçük tüneller kazarak ağaç köklerini bulur ve bitki öz suyu emerek beslenirler. Uzun yıllar toprak altında kaldıktan sonra erginleşmek için topraktan çıkar, ağaç gövdelerine tırmanırlar. Amerika’da yaşayan Tibicana septendecium türüne ait nimfler toprak altında 17 yıl kadar yaşar. Türkiye’de yaşayan türler ise yaklaşık olarak 4 yıl toprak altında kalırlar. Bu süre sonunda topraktan çıkarak ağaç gövdesine tırmanan nimfler kısa bir süre sonra sırtlarındaki çatlaktan çıkarak şekil değiştirirler. İki çift kanatlı böceğe dönüşerek gelişim sürelerini tamamlarlar. Kısa zamanda 3-5 cm boyuna ulaşarak erginleşirler.
Baş kısımlarında iri iki petek gözden başka alınlarında üç tane de küçük nokta göze sahiptirler. Antenleri kısa ve sert tüy şeklindedir. Böceğin ön kanatları, arka kanatlardan daha uzun bir yapıya sahiptir. Arka bacaklarının yardımıyla sıçrayarak daha hızlı havalanabilirler.
Ağustos böceklerinin çok şiddetli bir ötme yeteneğine sahip olduğunu birçoğunuz biliyordur. İşin ilginç yanı bu sesler böceğin ağızdan çıkmamaktadır. Ses ağızdan çıkmadığı için canlı öterken aynı zamanda da yemek yiyebilmektedir. Böceklerin sadece erkekleri öttüğü için, erkek böceklerin yanlarında ve kuyruk bölgesinde bir adet ses çıkarma organı bulunmaktadır. Bu organ bir davul görünümündedir. Ortaya çıkan ses ise, kasların hareketiyle birlikte titreşme yoluyla meydana gelmektedir. Bu ötme ya da çıkarılan sesin tekbir amacı vardır. Dişilerini cezbedebilme, eşleşebileceği dişiyi bulabilmek için yapılan bir çağrıdır. Ergin bireyler yaz döneminde eşleştikten sonra ölürler.
Kuzey Amerika’da yaşayan Walker ağustos böceği 108.9 desibel gücünde ses çıkarabilmektedir. Afrika’daki Brevis ağustos böceği ortalama 106,7 desibel ses çıkarabilir.
Bu böceklerin türlere göre ağırlıkları farklılık göstermektedir. Afrika ağustos böceği Brevisin kuru hali 0,3 gram iken güneydoğu Asya’ya özgü dev ağustos böcekleri 2 gram kadar gelebilmektedir. Bu türün kanat uzunluğu 18-20 cm’yi bulmaktadır.
Bu böcek türüyle ilgili bir diğer ilginç bilgi ise, yeryüzünde ağustos böceklerinin 2000 türü bulunmaktadır. Bu sayı, bir böcek türü için muazzam bir sayı demektir.
Vücudun renklemesi kahverengiden griye doğru değişir. Canlının karın bölgesi kırmızımsı ve tüylü bir yapıya sahiptir. Böceğin kanatları şeffaftır. Kanat yapılarında damarlar ve çeşitli karakteristik siyah noktalar mevcuttur.
Çin, Malezya, Burma, Kongo ve Latin Amerika'da bu böcekler yiyecek olarak kullanılır. Çoğunlukla daha iri olan dişileri tercih edilir.
Video Sedat Türkmen trafından Çınarcık köyü Akcabaat / TRABZONDA çekilmiştir.
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Arthropoda (Eklem bacaklılar)
Alt şube: Hexapoda
Sınıf: Insecta
Takım: Hemiptera
Alt takım: Auchenorrhyncha
İnfra takım: Cicadomorpha
Üst familya: Cicadoidea
Familya: Cicadidae Westwood, 1840
Alt familyaları
Cicadettinae
Cicadinae
Tettigadinae
Tibiceninae
Zooloji Haberleri
-
Dünyanın En Büyük Solucan Kertenkelesi 47 Milyon Yıl Önce Yaşadı
-
16 Milyon Yıllık Yaprak Arısı Fosili, Türünün İlk Örneği Oldu
-
Zehirli kuş var mıdır? Zehirli kuş türleri nelerdir?
-
Etiyopya kurtları hakkında geniş bildi ve Etiyopya kurtlarının sistematiği
-
Bazı etobur hayvanlar zaman zaman bitki ile beslenebilirler
-
Uruba lugens bu ilginç canlının özellikleri nelerdir?
-
Hayvanlar Aleminde Alfa Erkek Kavramı
-
Bilim İnsanları Venezuela'da Yeni Bir Kertenkele Türü Keşfetti
-
Siyah penguenle tanışın
-
Yeni Bir Biyolüminesan Deniz Salyangozu Türü Keşfedildi
-
Araştırmacılar Kara Dul Örümceği Zehrindeki Omurgalılara Özgü Toksinin Yapısını Çözdüler
-
Biyologlar, Geckoların 'Altıncı Hissi' Olduğunu Söylüyor
-
Güney Amerika'da Yeni Bir Kuş Türü Keşfedildi
-
Canlılardaki renk varyasyonlarının gelişimi
-
Biyolüminesans Mekanizma ve Biyolüminesans Gösteren Canlılar