ADENOHİPOFİZ
Diğer endokrin bezleri ve bazı endokrin olmayan dokuları regüle eder. Adenokortikotropik hormon (ACTH), tiroid stimüle edici hormon (TSH, tirotiropin), follikül stimüle edici hormon (FSH) ve lüteinizan hormona (LH) diğer endokrin bezlere etki ettiği için tropik hormonlar adı verilir. Büyüme hormonu (GH) ve prolaktin (PRL) tropik hormon değillerdir direkt endokrin olmayan hedef organı etkilerler.
Pars Distalis
Hipofizin yaklaşık % 75’ini oluşturan pars distalis hemen tamamen dens fibröz bir kapsül ile örtülüdür. Parankiması anastomoz gösteren epitelyal hücre sütunları ve kümeleri şeklindedir. Hücreler, periferde kapsülü meydana getiren lifler ile devam eden retiküler liflerden oluşmuş bir ağ ile desteklenmiştir. Parankimal hücrelerin arasında sinüzoidal kapillerler yer alır. Kapillerlerin duvarlarını döşeyen endotel hücrelerinin fagositoz gücü zayıftır. Kapillerlerle parankima hücreleri arasındaki dar mesafelerde ancak ince retikülüm ağları yayılmıştır. Bazı bölgelerde bu ince stroma kısmı bulunmayabilir. Parankimayı oluşturan hücreler kesitlerin boyanma özelliklerine bağlı olarak iki ana sınıfta incelenir:
1- Kromofil hücreler: Bu hücreler de sitoplazmalarında bulunan granüllerin boyanma reaksiyonlarına göre ikiye ayrılır;
a- Asidofiller (α hücreleri)
b- Bazofiller (β hücreleri)
Bu hücreleri ayırt etmekte kullanılan boyalar her ne kadar asidik iseler de, hücrelerin asidik ve bazik oluşumlarını ayırt etmemize yardım etmezler. Bazı otörler bu şekilde açık olmayan terimleri (Asidofil, bazofil) kullanma yerine alfa ve beta hücreleri terimlerini kullanmayı benimsemişlerdir.
2- Kromofob hücreler: Boyanma özellikleri çok az olan kromofob hücreler bazen esas hücreler veya C hücreleri olarak da adlandırılırlar.
Bütün bu hücrelerin birbirlerine olan yüzde oranları insanda oldukça farklılık gösterir. Kromofoblar toplam hücrelerin yaklaşık % 50, asidofil kromofiller % 40 ve bazofil kromofiller de % 10’unu oluştururlar. Bu oran kastrasyon, tiroidektomi veya diğer deneysel durumlarda değişebilir.
Histoloji
-
Endosülfan ve okratoksin-A’nın birlikte sıçanlarda toksisitesi: histopatolojik değişiklikleri
-
Histoloji Pdf Ders Notları
-
DEKALSİFİYE EDİLMEMİŞ KESİTLERİN HAZIRLANIŞI
-
DEKALSİFİKASYONU TEST ETMEK
-
KELATLAMA AJANLARI
-
ELEKTROLİTİK DEKALSİFİKASYON
-
ASİT DEKALSİFİKASYON SIVILARI
-
Histopatoloji nedir ?
-
KEMİK DOKUSU VE DEKALSİFİKASYON
-
MSS’DE DEJENERE MİYELİNİN GÖSTERİMİ
-
MARKSCHE’DEN BOYASI (Spielmayer, Benda)
-
MSS‘DE MİYELİNİN GÖSTERİMİ
-
KARIŞIK OLAN TEKNİK
-
BİELSCHOWSKY TEKNİĞİ
-
GÜMÜŞ ÇÖKTÜRME YÖNTEMLERİ