5,4 metrelik kağıt balığı bulundu
Deniz bilimleri eğitmeni Jasmine Santana tabiri yerindeyse hayatta başa bir kez gelebilecek bir şeye tanık oldu: Catalina adası civarında 5,4 metre uzunluğunda, yaklaşık 90 kilogram ağırlığında bir Kağıt Balığı (ing. oarfish, lat. Regalecidae) buldu. ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Catalina adası Deniz Bilimleri Enstitüsü’nde (CIMI) eğitmen olarak çalışan Santana,
şnorkelle dalış yaptığı esnada, pek bilinmeyen bir türü keşfetti ve etrafında daha büyük başka bir deniz canlısı olmadığına emin olduktan sonra onu kuyruğundan çekerek kıyıya ulaştırmaya çalıştı. Doğal nedenlerle ölmüş olan bu balık çok büyük olduğu için yaklaşık on beş kişilik bir ekibin kıyıya taşıması gerekti. Aynı enstitüde çalışan Mark Johnson, 32 yıllık çalışma hayatı boyunca bu denli büyük bir deniz canlısı görmediğini vurguladı.
Bu balık tropikal, subtropikal ve ılıman iklim kuşaklarında dağılım gösteriyor ve doğal yaşam alanları da okyanus suları (Roberts, 2012). CIMI verilerine göre ve Guinness rekorlarında da yer aldığı üzere bilinen en uzun kemikli balık olup, yaklaşık 200 ila 900 metrede yaşadıkları için, eğer ki açık ve derin denizde petrol ya da gaz arayan ya da okyanus derinliklerinde hidrokarbon bileşikleri ile ilgili araştırma yapan bir grubun içinde değilseniz onlarla karşılaşmanız pek olası değil.
Okyanusta gözlemlemek güç olduğu ve sığ sularda yaşama şansları azaldığı için ne yazık ki, kıyıya vurmuş olan ve bir şekilde zarar görmüş ya da ölmüş kağıt balığı bireyleri sayesinde türe dair bilgi edinmek mümkün. Sağlıklı bireylerle ilgili az sayıdaki gözlemler ise şimdiye kadar Bahamalar’a yakın adalarda (Bird, 1996) ve Akdeniz’de (Antoine vd., 2006) dalgıçlardan ya da deniz biyolojisi alanında yaygın kullanılan uzaktan kumandalı araçlardan (ROV) gelmiş durumda. Tespit edilen maksimum uzunlukları sekiz metre olsa da, literatüre bakıldığında tahminler 15 metreye kadar yükseliyor.
Fotoğraflar: (a) Kağıt Balığı’nın (lat. Regaleus glesne) 2008’de Thunder Horse adındaki petrol kulesinde çekilmiş fotoğrafı. (b) 2008’de gözlenen tür, 132 cm çapındaki büyük boru referans noktası olarak düşünülebilir. (c) 2008 yılında çekilen bir videodan kesit görüntü. (d) 2009’da petrol kulesinin altında gözlenen tür. (e) 2011’de Missisippi Kanyonu’ndaki petrol kuyusunda gözlenen tür. Sırt yüzgecine dikkat ediniz (Benfield, vd., 2013).
Geçtiğimiz yaz Meksika körfezinde doğal yaşam alanlarında ROV ile gözlemlenen bu türün sıradışı sırt yüzgeci, araştırmacıların onu önce deniz derinliklerine indirilmiş bir petrol delme borusu olduğunu sanmalarına sebep olmuş. Görüntüyü biraz yaklaştırdıklarında ise bir boru değil, balık olduğunu anlamışlar. Profesör Benfield’e göre esas ilginç olan ise balığın yüzme davranışı, öyle ki sırt yüzgecini dalgalara uyumlu bir şekilde inişli çıkışlı kullanarak kendini hızlı bir şekilde ileri itebiliyor (Benfield, vd., 2013).
Henüz bulunmuş olan Kağıt Balığı’na dönecek olursak, şimdilik UC Santa Barbara’daki uzmana CIMI yetkilileri tarafından gönderilen doku örnekleri ve kamera görüntüleri ile kendisine ait tür bilgilerinin aydınlatılması bekleniyor.
Kaynakça:
1- Roberts, T. R. (2012). Systematics, biology, and distribution of the species of the oceanic oarfish genus Regalecus (Teleostei, Lampridiformes, Regalecidae). M´emoires du Mus´eum national d’Histoire naturelle 202, 1–266.
2- Bird, J. (1996). Sea Stories: Encounter with an Oarfish.
3- Antoine, D., Chami, M., Claustre, H., d’Ortenzio, F., Morel, A., B´ecu, G., Gentili, B., Louis, F., Ras, J., Roussier, E., Scott, A. J., Tailliez, D., Hooker, S. B., Guevel, P., Dest´e, J. -F., Dempsey C. & Adams, D. (2006). BOUSSOLE: a joint CNRS-INSU, ESA, CNES, and NASA ocean color calibration and validation activity. NASA Technical Memorandum, NASA/TM–2006–214147.
4- Benfield, M.C., Cook, S., Sharuga, S., Valentine, M.M. (2013). Five in situ observations of live oarfish Regalecus glesne (Regalecidae) by remotely operated vehicles in the oceanic waters of the northern Gulf of Mexico. Journal of Fish Biology. 83 (1), 28–38.
5- http://www.ocregister.com/articles/fish-531257-oarfish-water.html
Hidrobiyoloji Haberleri
-
Güney Afrika'nın yosun ormanında yeni bir istiridye türü keşfedildi. "Brachiomya ducentiunus"
-
Tarak denizanası okyanus tabanındaki basınçlı yaşama nasıl uyum sağladı?
-
İspermeçet Balinalarının Kullandığı ‘Fonetik Alfabe’ Keşfedildi
-
NOAA araştırmacıları yeni balık türleri keşfetti
-
Amazon’da 16 Milyon Yıllık Devasa Bir Yunus Kafatası Bulundu
-
Artan yağışlar İngiltere'deki deniz kestanelerini tehdit ediyor
-
En son DNA barkodlama teknolojisiyle İsrail'in tatlı su balık türleri listesinin yeniden gözden geçirilmesi
-
Çin’de 250 Milyon Yıllık Zırhlı Deniz Sürüngeni Ortaya Çıkarıldı
-
Bazı fener balığı türleri tüm yaşamlarını baş aşağı yüzerek geçirebilir
-
2100 yılı için sığ kıyı ekosistemlerinin kaderini tahmin etmek
-
Sıradan ahtapotun genetiğine dair yeni bilgiler: Kromozom düzeyindeki genomun kodu çözüldü
-
Büyük Bariyer Resifi'nde yeni balık türleri bulundu
-
Midyeler, denizdeki sıcak hava dalgalarıyla başa çıkabilmek için kalp atış hızını ayarlayabiliyor.
-
Ahtapotlar ve muhteşem renk değiştirme yetenekleri
-
Aslan Balıkları: Denizlerin Görkemli ve Gizemli Avcıları