2019 Nobel Tıp Ödülünü Kim Kazandı
Bu yıl ki Nobel Tıp Ödülü William G Kaelin, Sir Peter Ratcliffe ve Gregg L Semenza arasında paylaşıldı.
2019 Nobel Tıp Ödülü sahiplerini buldu. The Nobel Prize sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, 2019 Nobel Tıp Ödülü'nün 'hücrelerin oksijen yeterliliğine adaptasyonu' konusundaki çalışmalarından dolayı Kaelin, Semenza ve Ratcliffe arasında paylaştırıldığı belirtildi.
2019 yılının Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülleri sahipleri bugün açıklandı, ödülün verildiği biliminsanları William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe ve Gregg L. Semenza oldu. Bu üç biliminsanının Nobel Fizyoloji veya Tıp ödülü almasını sağlayan araştırmanın “hücrelerin oksijen kullanılabilirliğini nasıl algıladıkları ve buna nasıl adapte oldukları” alanında olduğu duyuruldu.
Nobel ödülüne layık görülen bu çalışmaya katkı sunan biliminsanlarının “Hücrenin oksijenin kullanımına nasıl adapte olduğuna” odaklanarak bu alana dair ses getiren bir çalışmaya imza attıkları ifade edildi.
Araştırmanın önemini vurgulayan Nobel Ödül Komitesi, bu ödülün bu seneki sahiplerinin Kaelin, Ratcliffe ve Semenza olduğunu açıkladı. Nobel Ödül Komitesi’nden yapılan açıklamada, “William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe ve Gregg L. Semenza, farklı oksijen seviyelerine yanıt olarak genlerin aktivitesini düzenleyen moleküler işleyişi tanımladı” denildi.
Araştırmanın temel önemi
Bitkiler dışında kalan birçok canlı, özellikle de hayvanlar, tükettikleri besinin enerjiye dönüştürülmesi için oksijene ihtiyaç duyarlar. Oksijenin temel önemi ise, uzun yıllar boyunca çalışmalara konu olmamıştı. Ayrıca adaptasyon yoluyla oksijen kullanımında gelişen hücrelerimizin bu duruma nasıl adapte oldukları sorusu uzun zamandır yanıt arayan bir soruydu.
William G. Kaelin Jr., Sir Peter J. Ratcliffe ve Gregg L. Semenza, hücrelerin değişen oksijen miktarını nasıl takip ettiklerini ve bu değişime karşı nasıl bir adaptasyon geliştirdiklerini ortaya koydu. Bu çalışmada, değişken olan oksijen seviyelerine cevap olarak genlerin aktivitesini düzenleyen moleküler mekanizmaları tanımlayan biliminsanları, böylelikle yaşamın en önemli mekanizmalardan birini aydınlatmış oldular. Yakın gelecekteki başka çalışmalar için de temel oluşturan bu araştırma, oksijen seviyelerinin hücresel metabolizmayı ve fizyolojik işlevi nasıl etkilediğine dair bir bakış da sunuyor. Çalışma, kansızlık, kanser ve benzeri birçok hastalıkla mücadele için yeni stratejiler geliştirme açısından ön açıcı olabilecek bir konumda.
The Nobel Prize @NobelPrize
Biyolojik Gelişmeler
-
Sezaryen ile Doğan Bebeklerin Bağışıklık Stimülasyonu Daha Az
-
Atatürk Üniversitesi Yerli Aşıda İlk Safhayı Tamamladığını Açıkladı
-
Nanodiamond gömülü membran filtrelerden 'parlayan' temiz su
-
Kas hastalıklarının tedavisinde kullanılabilecek keşif: Miyozin proteini nasıl pasifleştirilir?
-
Nobel Kimya Ödülü, CRISPR-Cas9 sistemini keşfeden iki kadın biliminsanına verildi!
-
Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü Hepatit C Virüsü Keşfine Verildi
-
Yaşlanma ile ilişkili bir enzimin bozulma mekanizması aydınlatıldı
-
İlk organik moleküllerin oluşumunda kilit rol oynadığı düşünülen süreç
-
Hastalık Teşhisinde Kullanılacak Altın Biyosensörler
-
Beyincik Sanıldığı Kadar Küçük Olmayabilir
-
Kalıntılarda Cinsiyet Belirlemek için Diş Minesi Kullanılıyor
-
Yüz Yılı Aşkın Araştırmalara Rağmen Kadın ve Erkek Beyni Arasında Belirgin Farklar Bulunmadı
-
Nörodejeneratif ve metabolik hastalıklarla ilişkili bir enzim keşfedildi
-
İnsan Spermi Nasıl Yüzer?
-
İlk Proteinler, Proteinler Olmadan Nasıl Oluşabildi?