2013 Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü, Tehlikedeki Iğdır Aras Nehri Kuş Cenneti’nde Kutlandı
“Su ve Biyolojik Çeşitlilik” Temalı 2013 Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü, Tehlikedeki Iğdır Aras Nehri Kuş Cenneti’nde Kutlandı
Aras Nehri Kuş Cenneti’nde Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü 6 ülkeden düzinelerce katılımcı ile kutlandı. Türkiye’deki kuş türlerinin yarısından fazlasının kaydedildiği ve binlerce canlıyı barındıran Aras Nehri Kuş Cenneti’nin korunması için KuzeyDoğa Derneği tarafından başlatılan imza kampanyası tam Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü’nde 8000 destekçiyi geçti.
KuzeyDoğa Derneği 22 Mayıs Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü’nü Aras Nehri Kuş Cenneti’nde uzman ve gönüllüleri, Güney Afrika, Ingiliz ve Alman kuş gözlemcileri ve Aras Vadisi sakinlerinin katılımı ile kutladı. Kuyucuk Gölü’ndeki kuş halkalama çalışmaları esnasında ise ilk kez ender yeşil arıkuşu halkalandı.
Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü 2013 yılı konusu “Su ve Biyolojik Çeşitlilik” olarak belirlenmiş, bu çerçevede tüm dünyada ve ülkemizde çeşitli etkinliklerle kutlanmıştır. Iğdır’ın Tuzluca ilçesi Yukarı Çıyrıklı Köyü yanında yer alan Aras Nehri Kuş Cenneti’nde de KuzeyDoğa Derneği tarafından kuş halkalama çalışmaları, alan tanıtımı ve kuş gözlem etkinliği ile gerçekleştirilmiştir.
Su ve biyolojik çeşitliliği en iyi simgeleyen alanlardan Aras Nehri Kuş Cenneti’nde 2006 yılından beri Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu liderliğinde yapılan çalışmalar sayesinde 247 tür kuş kaydedilmiş ve toplamda 50,000’e yakın kuş halkalanmıştır. Bu da alanın bu kuşlar açısından ne kadar önemli olduğunu ve yıllar geçtikçe binlerce kuşun daha bu alanı kullanmaya devam edeceğini ortaya koymaktadır. Biyolojik çeşitlilik ve insan yaşamı açısından bu denli önemli olan bu alan “ Su ve biyolojik çeşitlilik” temalı dünya biyolojik çeşitlilik günü kutlamalarının olduğu bu günlerde yapılması planlanan Tuzluca Barajı’nın suları altında yok olma tehdidi ile karşı karşıya.
Iğdır’ın markası ve ekoturizm merkezi haline gelen Aras Nehri Kuş Cenneti, 2013 yılı Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü’nde de binlerce kilometrelik yolculukları sonrası göçmen türlerini ve 6 ülkeden konuklarını ağırladı. Almanya’dan Aras Nehri Kuş Cenneti’ni ziyarete gelen kuş gözlem grubunun başkanı Jurgen Berg tüm ekibin alana hayran kaldığını ve buradan ayrılmanın zorluğunu yaşadıklarını, bu cennetin güzelliğini ve önemini gittikleri yerlerde paylaşacaklarını ifade etti. Aras Nehri Kuş Cenneti’nde KuzeyDoğa Derneği tarafından gerçekleştirilmekte olan kuş halkalama çalışmalarını yerinde inceleyen, bu konuda bilgi alan ekip, alanda kuş gözlemi yaparak keyifli zaman geçirdi. Ekibin gözlemlediği türlerden bazıları şöyle; Gökkuzgun, Guguk kuşu, Kara alınlı örümcekkuşu, Tarla Çintesi, Benekli sinekkapan, Poyraz kuşu, Angıt, Saz delicesi. KuzeyDoğa Derneği gönüllülerinin eşlik ettiği keyifli kuş gözleminin ardından muhteşem gün batımını da izleyen ekip gün sonunda mutlu bir şekilde alandan ayrıldı.
Aras Nehri Kuş Cenneti’ni kurtarmak için KuzeyDoğa Derneği tarafından başlatılan kampanyayı desteklemek, bu cennet ve burada yaşam bulan binlerce canlının yaşamını sürdürmesine katkı sağlamak için:
Türkçe: www.arasikurtar.org
İngilizce: www.savearas.org
Zooloji Haberleri
-
Hayvan Toplulukları Bize Yaşlanma Hakkında Neler Öğretebilir?
-
Peru'da 'Damla Başlı' Yayın Balığı Keşfedildi.
-
Uçma Yeteneğini Kaybetmiş Bir Papağan: Kakapo "Strigops habroptilus"
-
Kanguru sıçanları hakkında bilgi
-
Hayvanlar da İnsanlar Gibi İkiz, doğurabilir mi?
-
Dünyanın bilinen en yaşlı yabani kuşu 74 yaşında tekrar anne olma yolunda ilerliyor.
-
Dünyanın En Büyük Solucan Kertenkelesi 47 Milyon Yıl Önce Yaşadı
-
16 Milyon Yıllık Yaprak Arısı Fosili, Türünün İlk Örneği Oldu
-
Zehirli kuş var mıdır? Zehirli kuş türleri nelerdir?
-
Etiyopya kurtları hakkında geniş bildi ve Etiyopya kurtlarının sistematiği
-
Bazı etobur hayvanlar zaman zaman bitki ile beslenebilirler
-
Uruba lugens bu ilginç canlının özellikleri nelerdir?
-
Hayvanlar Aleminde Alfa Erkek Kavramı
-
Bilim İnsanları Venezuela'da Yeni Bir Kertenkele Türü Keşfetti
-
Siyah penguenle tanışın